Najavljena "Carmina Burana“, veličanstveni glazbeni događaj – u sklopu Dana Županije

Napisao/la: Varaždinske vijesti -

Na prostoru pokraj Arene na Dravi u Varaždinu najavljena je izvedba djela „Carmina Burana“, njemačkog skladatelja Carla Orffa. Djelo koje je praizvedeno 1937. godine u Frankfurtu na Majni, jedno je od najomiljenijih iz razdoblja 20. stoljeća, a 14. rujna će po prvi put biti izvedeno na prostoru Varaždina i Varaždinske županije.

S obzirom na to da je izvedba ovog djela dio projekta „Drava nas spaja“, organizatori su zaključili da nema boljeg prostora od onog pokraj Arene na Dravi u Varaždinu za izvedbu iste, stoga će 14. rujna u 21 sat na jednoj od najvećih pozornica nastupiti gotovo 350 izvođača iz Slovenije i Hrvatske.

Carmina Burana je vokalno instrumentalno djelo napisano za tri solista – sopran, tenor, bariton – jedan dječački i dva mješovita zbora te veliki orkestar. Solističke uloge povjere su sopranistici Ivani Lazar, baritonu Armandu Puklavcu i tenoru Danilu Kostevšeku. Izvedbu u Varaždinu dirigirat će profesorica varaždinske Glazbene škole Dada Ruža, a mariborsku rođeni Varaždinac, danas profesor mariborskog Konzervatorija, Slavko Magdić.

Nositelj organizacije je Glazbena škola u Varaždinu, Konservatorij za glasbo in balet Maribor, zbor Chorus angelicus i Koncertni ured Varaždin. Organizatori su najavili vrhunski umjetnički doživljaj koji će upotpuniti režijski efekti, naglašavajući monumentalnost koja se temelji na sadržaju tekstova i blještavoj orkestraciji, a u vidu svjetlosnih i pirotehničkih efekata. Ulaz na područje Arene u Varaždinu je besplatan.

Na konferenciji su projekt „Drava nas spaja“ predstavili ravnatelj Koncertnog ureda Raymond Rojnik, ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu Davor Matačić i ravnateljica mariborskog konzervatorija Helena Meško u prisutnosti dirigenata Dade Ruže i Slavka Magdića.

Prigodno su se u ime pokrovitelja obratili i gradonačelnik Varaždina, Ivan Čehok i župan Varaždinske županije, Radimir Čačić, a prisutni su bili i savjetnica župana Natalija Martinčević, zamjenica gradonačelnika Grada Varaždina Sandra Malenica i ostali.

Župan Čačić je tom prilikom naglasio da pohvaljuje rad Glazbene škole, čiji je Županija osnivač i njihove međunarodne istupe.

-Siguran sam da će se suradnja nastaviti i produbljivati u kvaliteti, naročito kada školu pretvorimo u konzervatorij, a to ćemo sigurno napraviti - rekao je župan. Dodao je da je taj projekt naročito koristan za mlade ljude koji su budućnost i po prvi puta sudjeluju u tako velikom i sveobuhvatnom međunarodnom događaju.

Čestitke na trudu i organizaciji izrazio je i gradonačelnik Čehok koji je tom prilikom Županiji čestitao i njezine dane, a u okviru kojih se ova izvedba odvija.

 

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.