Nagrada "Katarina Patačić" dodijeljena Goranu Gatalici

Napisao/la: Varaždinske vijesti -
Nagrada "Katarina Patačić" dodijeljena Goranu Gatalici Foto: Katarina Patačić

Nagrada „Katarina Patačić“ za najbolju knjigu pisanu na kajkavskom jeziku u 2018. godini pripala je Goranu Gatalici za zbirku pjesama „Odsečeni od svetla“. O tome je jednoglasno odlučilo Stručno povjerenstvo u kojem su bili Ernest Fišer, Ivanka Kunić i Ružica Marušić-Vasilić.

U obrazloženju koje je dao predsjednik Stručnog povjerenstva Ernest Fišer se ističe:

"Suvremeni hrvatski pjesnik Goran Gatalica rođen je 2. rujna 1982. godine u Virovitici. U Daruvaru je završio osnovnu školu i gimnaziju, a na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu diplomirao je za magistra edukacije fizike i kemije 2009. i magistra kemije 2011. godine, nakon čega je upisao doktorski studij. Poput nekolicine drugih danas najznačajnijih naših kajkavskih pjesnika i Gatalica je svojevrsni bilingvist, jer s podjednakim uspjehom piše pjesme na književnom standardu, kao i na kajkavštini, iako mu kajkavski nije materinski nego naučeni jezik. O tome bjelodano svjedoče već i njegove prve dvije objavljene štokavske pjesničke zbirke: Krucijalni test (OMH u Daruvaru, 2014.) i Kozmolom (Biakova, 2016.).

Naime, obje su navedene Gataličine zbirke pjesama ovjenčane i vrijednim književnim nagradama. Tako je 2015. godine za knjigu Krucijalni test primio nagradu Dana hrvatske knjige – Slavić, kao najbolji hrvatski pjesnički prvijenac tiskan u 2014. godini, a za knjigu pjesama Kozmolom primio jenagradu Kvirin 2017. godine (21. Kvirinovi poetski susreti u Sisku), ali iste godine još i pjesničku nagradu Dragutin Tadijanović iz Zaklade HAZU. Stoga nije neobično što je i prva Gataličina kajkavska zbirka pjesama Odsečeni od svetla, ubrzo nakon tiskanja u rujnu 2018. godine (u biblioteci Male knjižnice DHK), privukla gotovo jednaku pozornost i relevantne književne kritike i širega kruga čitatelja.

Gataličina treća po redu, a prva kajkavska pjesnička zbirka Odsečeni od svetla sadrži pedesetak pjesama, podijeljenih u tri ciklusa, sa sljedećim naslovima: Ares briše svet med zvezdami, Metafizika pravičnega svetla i Preštimani dnevi jene samine. Već se iz naslova tih ciklusa može razaznati da Goran Gatalica i u svojoj kajkavskoj pjesničkoj dionici zapravo nastavlja produbljivati omiljene duhovne i metafizičke motive i teme, tragajući za samim smislom čovjekova bivanja i opstojanja u gotovo nemjerljivim svemirskim dubinama, dok vesmir zakapa bitje človeka med nesterplivim černim luknjami.

Ugledni hrvatski književni kritičar, pjesnik i antologičar Zvonimir Mrkonjić, osvrčući se na Gataličinu prvu kajkavsku zbirku, ističe kako je autor upravo u novom jezičnom mediju otkrio i jedan novi, samo njegov svijet, kojega bitno karakterizira „antitetičko preplitanje kozmosa i poetskog stvaranja“. A u tom kozmosu sve se zove i posebnim imenima: tako je svemir vesmir, zviježđe čeredo, svemirska maglica pirga, jedva čujan čkomečočujan, a besmrtnost je beshmerlina.“ Međutim, naglašava Mrkonjić, pri tome „Gatalica iz surovosti svemirskoga ambijenta zna izvući mozartovski, rokokoovski razigrane i rasplesane slike: Sedim na Mesecu / i gledim rashajcane lasi sonca. / Oblaki se rashajaju / kak šnenokerli. / Astronauti bežiju / na černu stranu Meseca (iz pjesme Gruntanje o Mesecu).

Ovu kratku elaboraciju Gataličine kajkavske poezije i prepoznatljive autorske poetike mogli bismo i zaključiti pregnantnom kritičkom prosudbom akademika Zvonimira Mrkonjića: „U zbirci Odsečeni od svetla Goran Gatalica postigao je i u alternativnom idiomu upravo nadstvarnu dojmljivost, pa su njegove poruke ujedno prisne i kozmički univerzalne.“. Uza sve nabrojene i nenabrojene jezično-stilske značajke i odlike Gataličine zbirke pjesama Odsečeni od svetla, i Stručno povjerenstvo je jednoglasno odlučilo da upravo navedena knjiga zaslužuje i uglednu književnu Nagradu „Katarina Patačić“ za 2018. godinu."

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.