Na Večeri kratkih priča u atriju Starog grada priče iz pera šestero autora Foto: Ilustracija

Na Večeri kratkih priča u atriju Starog grada priče iz pera šestero autora

Igor Čolaković | 5.8.2019. u 11:21h | Objavljeno u Društvo

Varaždinski kulturni servis (VAKS) i Koncertni ured grada Varaždina organizirali su prošle srijede u sklopu priredbe Ljeto u Varaždinu, zanimljivo događanje. U atriju varaždinskog Starog grada upriličena je Večer kratkih priča.

Te su večeri kratke priče čitali Zdravko Odorčić, dramski pisac i pjesnik iz Zagreba, Milan Novak, pjesnik iz Maribora, Aleksandar Horvatiz, pjesnik iz Ludbrega, Ljubica Ribić, pjesnikinja iz Varaždina, Andrea Žigić Dolenec, novinarka i spisateljica iz Varaždina i Nenad Slukić, pjesnik iz Varaždina i voditelj VAKS-a.

- Za razliku od večeri poezije, koje su relativno česte, pisci koji pišu kratke priče, izazovnu i čudesnu formu, nemaju puno prigoda za predstavljanje svojih priča. Zato je VAKS, zajedno s Koncertnim uredom, odlučio organizirati ovu večer na kojoj se publici predstavilo šestero autora, koji su sami odabrali teme priča koje su čitali - istaknuo je Nenad Slukić, koji je ovom prigodom čitao priču “Bosanci”.

Paralelni svjetovi

Andrea Žigić Dolenec u atriju Starog grada pročitala je priču “Kuća Usher”, koja je objavljena u književnom zborniku Paralelni svjetovi.

- Ovu sam priču, koja je inspirirana pričom Edgara Allana Poea “Pad kuće Usher”, napisala prije dvije godine za književni natječaj na temu paralelni svjetovi. Budući da je upravo u ovom prostoru nedavno igrana predstava Horor diptih, koja je rađena prema Poeovim pričama, od kojih je jedna bila upravo Pad kuće Usher, večeras sam odlučila pročitati priču Kuća Usher - rekla je Andrea Žigić Dolenec.

Svoju priču o zagorskim klijetima i migrantima na kajkavskom jeziku predstavio je ludbreški pjesnik Aleksandar Horvatiz, koji je ovom prigodom prvi puta javno čitao neku od svojih kratkih priča.

- Ja sam pjesnik i često čitam svoju poeziju, no ovo je prvi puta da predstavljam ovu književnu formu, koja mi je vrlo zanimljiva. Volim pisati eseje, ali i kratke priče, a sada sam, zahvaljujući pozivu Nenada Slukića, dobio prigodu da svoje priče podijelim s književnom publikom u Varaždinu - naglasio je ovaj ludbreški pjesnik.

Pjesnici vole kratke priče

Posjetitelji ove književne priredbe imali su prigodu upoznati i književni rad pjesnika Milana Novaka iz Maribora, koji je pročitao svoju kratku priču o samodopadnosti glumaca.

- Često nastupam na pjesničkim večerima, no vrlo rijetko imam prigodu predstaviti svoje kratke priče. Svoju sam književnu karijeru započeo upravo pišući tu kratku literarnu formu. Kako su te priče postajale sve dulje, a ja sam imao sve manje vremena da ih dovršim, počeo sam ih pretvarati u pjesme. Zato su moje pjesme pripovjedne i zapravo su prozna forma - otkrio je ovaj mariborski pjesnik.

Uz šest kratkih priča publika je na ovoj lijepoj književnoj večeri u atriju Staroga grada uživala i u gitarističkom nastupu prof. Dražena Dragovića.