Na Pjesničkom „anti-natječaju“ Denisa Peričića nagradili štovatelji G. K. Chestertona

MGA/VV | 6.5.2020. u 13:15h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Na drugom Pjesničkom „anti-natječaju“ pod naslovom „Što je pjesnik htio reći“ (na temu: Čuđenje), koji je organizirao Hrvatski čestertonijanski klub iz Zagreba, varaždinski književnik Denis Peričić dobio je treću nagradu. Prva nagrada dodijeljena je mladom pjesniku Dominiku Tomiću iz Zagreba, a druga Davoru Stipanu, profesoru i svestranom piscu iz Splita. Hrvatski čestertonijanski klub je zajednica prijatelja posvećenih promicanju misli i djela slavnoga engleskoga književnika, filozofa, laičkog teologa i kritičara Gilberta Keitha Chestertona (1874. – 1936.). Chesterton je objavio više od stotinu knjiga poezije, proze, eseja,
filozofskih i teoloških djela te tisuće novinskih članaka i eseja. Poznat je po romanima „Napoleon od Notting Hilla“ i „Čovjek koji je bio Četvrtak“ te detektivskim pričama o velečasnom Brownu, po kojima je snimljena TV serija koja se upravo prikazuje na HTV-u.

Slavu je stekao i filozofskim djelima kao što su „Pravovjerje“ i „Vječni čovjek“, u kojima izlaže vlastitu filozofiju života i brani kršćansku vjeru. Obilježja svih njegovih djela su duboko razumijevanje života, izražena polemičnost te radost i zahvalnost na malim stvarima koje čine naše živote. Hrvatski čestertonijanski klub osnovan je 2014., a djeluje u svrhu promicanja Chestertonovog svjetonazora. Njegovi članovi vjeruju da prave promjene potrebne suvremenom društvu nisu političke, nego kulturne. Zbog toga su spremni posvetiti se životu u istini, ljepoti i dobroti te svojim djelovanjem izgrađivati autentičnu kulturu života te tako utjecati na društvo na najdublji način. Putem Chestertonovog lika i djela nastoje privući ljude da se odazovu pozivu na promjenu, budući da je riječ o jednom od najuspješnijih branitelja istine, autentične kulture i radosti života.

HČK je organizirao razne kulturne i druge događaje, među kojima je i Pjesnički „anti-natječaj“ naslovljen „Što je pjesnik htio reći“, kojim, kako kažu, žele „probuditi naše pjesništvo koje je postalo zatvoreno u autoreferencijalnost, nerazumljivost i samodostatnost“. Kako ističe predsjednik Kluba Nikola Bolšec, budući da uočavaju potrebu za autentičnim i poticajnim pjesništvom u svakodnevnom životu, „anti-natječaj“ će se održavati „sve dok pjesništvo ne postane važno za svakodnevicu običnog čovjeka i dok se ne dogodi konačan – trijumf poezije!“

U žiriju ovogodišnjeg natječaja bili su članica Društva hrvatskih književnika Ema Botica, odvjetnica, spisateljica i prevoditeljica Lucija Ćorić te mornar i prevoditelj Ivan Dadić. Više informacija o aktivnostima Kluba može se pronaći na web-stranici gilbert.hr i Facebook stranici Gilbert Keith Chesterton.