Na književnom festivalu "Knjiga u srcu grada" predstavilo se četvero varaždinskih majstora haiku poezije

MGA/Varaždinske vijesti | 30.8.2019. u 20:22h | Objavljeno u Društvo

U intimnoj i romantičnoj atmosferi dvorišta Centra Poje održana je svečanost najpregnantnije forme poezije kojoj je svoj obol dalo četvero majstorica i majstora haikua: Zlata Bogović, Željko Funda, Nataša Ilić i Mihael Štebih.

Voditelj programa Robertino Bartolec predstavio je goste i njihove opuse s naglaskom na haiku poeziju koju je kratko komentirao i afirmirao čitajući odabrane retke. Autori su se predstavili izborom svojih najboljih ostvarenja. Željko Funda sa svojom vrckavim intelektualnim dosjetkama i jetkim humorom, Zlata Bogović kroz opažanja jednostavnih fenomena i njihovih unutarnjih rastakanja, zatim vrlo suptilna i emotivna Nataša Ilić te na kraju dragi gost iz Čakovca, Mihael Štebih koji je upriličio nesvakidašnji literarni happening – svakom posjetiocu poklonio je svojim krasopisom ispisane odabrane haikue, koje su oni potom naglas čitali..

Zanimljivo je da je Štebih sedamdesetih bio urednik jedinog specijaliziranog haiku časopisa, ne samo na prostoru bivše države nego možda i cijele Evrope. Časopis je izlazio u Varaždinu nekoliko godina. Sjajnu tradiciju slijede i novi naraštaj: varaždinsko haiku pjesništvo prepoznato je na svjetskom nivou uz brojne nagrade čak i u domovini Japanu. Haikui Funde i Bogović otisnuti su na boce mineralne vode ili su objavljivani kao podlistak u uglednom tokijskom listu. 

Na kraju ovog ugodnog druženja voditelj programa Robertino Bartolec ustvrdio je da ovakve svetkovine poezije i mudrosti predstavljaju nužnu protutežu bučnoj komercijalizaciji Špancirfesta.

- Alter-festival Knjiga u srcu grada u organizaciji književnog salona KORZO predstavlja oazu visoke kulture sve bezličnijeg Špancirfesta - kažu na festivalu.

Označeno u