Monoopera Dnevnik Anne Frank u HNK Varaždin: Upečatljiva izvedba potresne priče o strepnji i nadi Foto: Krešimir Đurić

Monoopera Dnevnik Anne Frank u HNK Varaždin: Upečatljiva izvedba potresne priče o strepnji i nadi

Igor Čolaković | 3.11.2020. u 09:18h | Objavljeno u Društvo

Publika je velikim pljeskom nagradila upečatljivu izvedbu monoopere Dnevnik Anne Frank, koja je premijerno izvedena na Velikoj pozornici Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu, prošle srijede, 28. listopada.

Ruski skladatelj Grigorij Samuilovič Frid ovo je potresno djelo skladao prema predlošku slavnog dnevnika koji je židovska djevojčica Anne Frank pisala u amsterdamskom skrovištu u kojem se s obitelji krila od nacističkog pogroma, koji je glazbom izvrsno dočarao njene strepnje, strahove i nade kroz 21 scenu tijekom kojih se mijenja cijeli njen unutarnji i vanjski svijet.

U ovoj složenoj i pjevački izuzetno zahtjevnoj ulozi odlično se snašla sopranistica Marija Lešaja, koja je sjajno, sigurno i uvjerljivo dočarala razna emocionalna stanja kroz koja je prolazila Anne Frank, čiji je život nesretno skončan u koncentracijskom logoru Bergen - Belsen 1945. godine. U izvrsnoj režiji Ozrena Prohića Marija Lešaja je bila sjajna Anne Frank.

Posebno valja pohvaliti i odličan Orkestar mladih glazbenika, koji je nastupio pod dirigentskim vodstvom Matije Fortune. Devet mladih glazbenika, studenata zagrebačke Muzičke akademije - violinist Georg Draušnik, violončelist Tonko Marković, kontrabasist Mihael Ros, flautistica Barbara Tomić, klarinetistica Monika Popović, fagotist Grgor Konkoli, trubač Lovro Čutić, udaraljkaš Lovro Baričević i pijanist Viktor Čižić, publici su podarili 55 minuta vrhunske izvedbe, moćne glazbe pune promjene tempa i metra, u rasponu od melodioznosti do atonaliteta.

Libreto ove Fridove monoopere prepjevala je Jadranka Belamarić, zanimljivu scenografiju osmislio je Žorž Draušnik, kostimografkinja je Petra Dančević Pavičić, Ivan Faktor autor je video projekcija, a producentica je dr. sc. Iva Hraste Sočo.

Ovom monooperom nastavljen je trend uspješnog povratka glazbeno-scenskih djela na pozornicu varaždinskog kazališta.

Dnevnik_Anne_Frank_hnk_varazdin_2020_1.jpg

Dnevnik_Anne_Frank_hnk_varazdin_2020_2.jpg

Dnevnik_Anne_Frank_hnk_varazdin_2020_3.jpg