Međunarodni dan muzeja i Europska noć muzeja u subotu u Gradskom muzeju Varaždin

Napisao/la: Varaždinske vijesti -
Međunarodni dan muzeja i Europska noć muzeja u subotu u Gradskom muzeju Varaždin Foto: Gradski muzej Varaždin

U subotu 18. svibnja u Gradskom muzeju Varaždin održat će se manifestacije Međunarodni dan muzeja i Europska noć muzeja, i to u vrijeme od 9 do 13 sati te od 20 24 sata.

Osim besplatnog razgleda svih izložbenih postava u GMV-u, priređen je i posebni program Mali muzealci – priče o slikama (ENM, Palača Sermage, 20 – 21 sat), u kojemu sudjeluju učenici iz 3. b razreda V. osnovne škole Varaždin.

Program Međunarodnog dana muzeja:
Subota, 18. 5. 2019., 9 – 13 sati
Besplatni ulaz za razgled svih izložbenih postava GMV-a

STARI GRAD
Stalni postav Kulturo-povijesnog odjela

PALAČA HERZER
Stalni postav Svijet kukaca

Izložba Povratak u Vojnu krajinu
Organizatori: GMV, Hrvatski povijesni muzej, Hrvatski državni arhiv i Hrvatski institut za povijest.

PALAČA SERMAGE
Stalni postav starih majstora
Izložba: Renata Poljak – Terra Incognita

Međunarodni dan muzeja ustanovilo je 1977. godine Međunarodno vijeće muzeja (UNESCO-ICOM), te se otad, na dan 18. svibnja, obilježava svake godine širom svijeta u više od 35.000 muzeja.

Ovogodišnja tema Muzeji kao središta kulture: budućnost tradicije naglašava važnost muzeja u suvremenom društvu koje se nalazi pred velikim izazovima vremena, a s društvenim promjenama mijenja se i uloga muzeja u društvu. U toj svojoj transformaciji muzeji moraju očuvati svoju primarnu zadaću – prikupljanja, proučavanja, zaštite i komunikacije muzejskih predmeta, ali i težiti tomu da postanu još fleksibilniji, usmjereniji na publiku i društvo, prilagodljiviji i mobilniji. Transformacije muzeja sve su prisutnije u praksi, oni pomiču svoje granice te od nekoć statičnih institucija danas postaju zanimljiva interaktivna mjesta.

- Gradski muzej Varaždin, vođen ovim tendencijama, nastoji uvijek iznova pronalaziti inovativnije načine kako privući novu publiku na svoja događanja, ali i zadovoljiti stalnu publiku novim načinima prezentacije muzejskih zbirki. Takve tendencije sve se više primjenjuju i u izložbenim koncepcijama, o čemu svjedoči i aktualna izložba Povratak u Vojnu krajinu. Muzej isto tako mora ukazivati i na vrijednost baštine koju čuva osiguravajući prenošenje informacija u budućnost, a naša budućnost su mladi, za koje se u Gradskom muzeju Varaždin posebni sadržaji organiziraju kroz edukacijski program MIŠ – Muzej i škola. Rukovodeći se ovogodišnjom temom Budućnost tradicije, njih smo kroz posebni program Mali muzealci – priče o slikama uključili u Europsku noć muzeja, kada će baštinu iz stalnoga galerijskog postava u palači Sermage posjetiteljima predstaviti oni koji će jednoga dana i baštiniti - poručju iz GMV-a.

Program Europske noći muzeja:
Subota, 18. 5. 2019., 20 – 24 sata
Besplatni ulaz za razgled svih izložbenih postava GMV-a / Mali muzealci – priče o slikama

STARI GRAD
Stalni postav Kulturo-povijesnog odjela

PALAČA HERZER
Stalni postav Svijet kukaca

Izložba Povratak u Vojnu krajinu
Organizatori: GMV, Hrvatski povijesni muzej, Hrvatski državni arhiv i Hrvatski institut za povijest.

PALAČA SERMAGE
Stalni postav starih majstora
Izložba: Renata Poljak – Terra Incognita

20 – 21 sat: Mali muzealci – priče o slikama - Program su pripremili učenici 3. b razreda iz V. osnovne škole Varaždin, pod vodstvom učiteljice Vlatke Kostanjevac i više kustosice u GMV-u Elizabete Igrec. Učenici će u ulozi muzejskih vodiča posjetiteljima predstaviti slike iz galerijskog stalnog postava starih majstora.

VARAŽDINSKA SINAGOGA, A. Cesarca 16/A
Izložba Židovi i Varaždin
Organizatori: Grad Varaždin i Gradski muzej Varaždin.
Razgled izložbe / projekcija dokumentarnih filmova autorice Mire Wolf

Europska noć muzeja priređuje se uz Međunarodni dan muzeja u koordinaciji francuskog Ministarstva kulture i pod pokroviteljstvom Vijeća Europe i UNESCO-ICOM-a. Manifestacija se organizira od 2005. godine, a Gradski muzej Varaždin u njoj sudjeluje svaki put od samog početka.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.