Leon Lepoglavec Čiček predstavio roman Rođen u tami: Ostvario sam svoj san

D.P./Varaždinske vijesti | 28.6.2017. u 09:30h | Objavljeno u Društvo

- Varaždin je ponovno ucrtan u fantastički zemljovid hrvatske literature - kazao je varaždinski književnik Denis Peričić, jučer predstavljajući roman Rođen u tami mladog autora Leona Lepoglavca Čičeka.

Roman Rođen u tami prva je objavljena knjiga 28-godišnjeg Leona, studenta fizioterapije u Zagrebu, rođenog u Varaždinu, a djetinjstvom i mladošću vezanog i uz Sračinec.

Promocija Rodjen u Tami187

Leon se pisanjem intenzivno bavi posljednje tri godine, a objavljivanje ove knjige ostvarenje je njegovog sna.

No, tu ne planira stati.

- Planiram nastavak knjige, ali i rad na novim stvarima - najavio je Leon na jučerašnjoj promociji.

DSC 4300

Analizirajući roman Denis Peričić je kazao kako je roman strukturalno podijeljen u tri dijela. U prva dva se miješa nekoliko vrsti žanrova i to klasična fantastika, mitska fantastika i radikalna fantastika.

Rođen u tami ne zbiva samo u fikcionalnom svijetu, nego i u stvarnome, našem sadašnjem svijetu. Tako autor kombinira i highfantasy i lowfantasy, koju pak karakterizira smještanje radnje, likova i zapleta prvenstveno u ovaj naš stvarni, „prvi“ svijet, s umetanjem magičnih elemenata.

Kod Leona se zbivanja iz tih dvaju svjetova, ovoga i onoga, prvoga i drugoga, se – u okvirima romana – kombiniraju posve prirodno, odnosno kombiniraju se na temelju zadate unutarnje, inherentne i imanentne logike.

- Autor osmišljava vlastiti, fantastični svijet, a u romanu pronalazimo i motiv vampirizma. Ipak, drugi dio koji je pisan u formi trilera, čitateljima će biti mnogo atraktivniji - kazao je Peričić koji je pohvalio to što autor vodi iznimnu brigu o jeziku.

DSC 4302

- Ipak, to nije jezik književnog majstora, ali Leon je pokazao da svakako ima potencijala i da je novo i zanimljivo ime na hrvatskoj književnoj sceni te da uz dodatni trud na stilu i kompoziciji imamo pravo očekivati i još bolja djela. Moja preporuka čitateljima, ne samo ljubiteljima žanra! - zaključio je Peričić. 

Označeno u