Koncertom u nedjelju ispred sinagoge obilježit će se Dan Europe i sjećanje na žrtve fašizma

VV | 6.5.2021. u 14:22h | Objavljeno u Društvo

Krajem 2019. godine započela je faksimilna rekonstrukcija uličnog pročelja Sinagoge u Varaždinu prema projektu iz 2006. godine koji je izradio Studio Kušan. Projekt uključuje vraćanje kupola, kamenih elemenata te zidane oblike pročelja s početka 20. stoljeća kada je Morandini dogradio postojeću Sinagogu izgrađenu i posvećenu 1861. godine. Rekonstrukcija pročelja napravljena je u suradnji s Konzervatorskim odjelom u Varaždinu, a projekt je vrijedan 2.3 milijuna s PDV-om od čega je Ministarstvo kulture i medija sufinanciralo 235.000 kuna. Sinagoga je uređivana prije desetak godina kada je uloženo u krovište i bočna pročelja.

Nakon završetka radova krenut će se i s adaptacijom unutrašnjosti za što je projekt radila Helena Njirić i za što Grad Varaždin već ima građevinsku dozvolu. Sinagoga je projektirana kao polivalentna dvorana prvenstveno za koncertna događanja te predstavlja suvremenu interpretaciju njezine unutrašnjosti jedine sačuvane slike iz tridesetih godina prošlog stoljeća. Dio unutrašnjosti bit će posvećen židovskoj kulturi, životu, značaju i sjećanju. Sinagoga je jedno od dva zaštićena kulturna dobra židovske kulture, a Grad Varaždin ima i dokumentaciju za uređenje mrtvačnice na Židovskom groblju koja bi trebala biti interpretacijski centar te zajedno sa Sinagogom činiti kontrapunkt života i smrti, kulture i stradanja, otvorenosti i zatvorenosti. Projektnu dokumentaciju financiralo je Ministarstvo kulture i medija.

Kako smo u godini u kojoj se obilježava osamdeset godina od masovnog stradanja Židova, ali i Srba i Roma od NDH u Varaždinu, Grad Varaždin, Koncertni ured Varaždin i Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu organiziraju program posvećen žrtvama fašizma koji će se simbolički smjestiti između Sinagoge i skulpture K19 autora Zlatka Kopljara postavljenog na inicijativu Gradskog muzeja Varaždin.

Program će se održati ispred Sinagoge u nedjelju, 9. svibnja 2021. godine s početkom u 20.30 sati, na dan kada se obilježava Dan Europe.

Program će biti organiziran tako da će izvođači biti leđima okrenuti prema željezničkom kolodvoru, dok će posjetitelji s desne strane imati Sinagogu, s lijeve skulpturu K19, a konceptualno će činiti kolonu. Za potrebe održavanja koncerta bit će zatvorena Ulica Augusta Cesarca od 18 sati, dok će sam koncert u trajanju od tridesetak minuta započeti u 20.30 sati. Program će biti organiziran sukladno mjerama HZJZ-a i "Preporukama za sprječavanje zaraze COVID-19 tijekom održavanja profesionalnih umjetničkih izvedbi, kulturnih programa i manifestacija" te će zbog epidemioloških mjera broj ljudi biti ograničen.

PROGRAM:

John Williams: Tema iz filma "Schindlerova lista"

Ruta Bobić, violina

Danijel Oto, klavinova

Odabir muzičkih brojeva iz monodramatske opere "Dnevnik Anne Frank" Grigorija Frida

Marija Lešaja - Anne Frank

Stjepan Vuger - klavinova

PROMET ULICOM AUGUSTA CESARCA U NEDJELJU, 9. SVIBNJA

Od 8 do 22 sata neće se moći parkirati s lijeve strane od semafora nasuprot vile Bedeković do križanja sa Stepinčevom i Aninom ulicom, a od 18 do 22 sata navedena lokacija bit će zatvorena za promet.