Izložba likovnjaka s Prve gimnazije Varaždin: mladi propituju i istražuju umjetnički proces

Igor Čolaković | 22.7.2019. u 21:00h | Objavljeno u Društvo

U galeriji Zlati ajngel u srijedu, 17. srpnja, otvorena je izložba likovnih radova osmero učenika Prve gimnazije Varaždin, polaznika - International Baccalaureate Diploma Programme (IBDP), koji su za izborni predmet odabrali - likovnu umjetnost.
- Ova je izložba rezultat dvogodišnjeg rada u Visual Arts grupi osmero učenika, iznimno motiviranih i senzibiliziranih za cjelovito umjetničko područje, kojom smo nastojali pokazati sve segmente rada u ovoj grupi, od prvog, nejasnog interesa pa do smislenog predstavljanja likovnih radova - istaknula je Ksenija Kipke, IBDP koordinator i profesorica vizualnih umjetnosti u Prvoj gimnaziji.
Na izložbi su predstavljeni radovi Antonele Beli, Anje Pintarić, Vide Sever, Alme Pongrac, Paule Fruk, Hadija Hameda, Tee Lorković i Leoni Flower Finocchiaro, nastali u različitim likovnim tehnikama, od fotografije do kombiniranih tehnika.
- Ovi su radovi nastali kao dio projekta i svaki od njih je razvijen tijekom nastave. Učenici su vođeni kroz cijelu vertikalu umjetničkog stvaralačkog procesa, a na različite načine i s različitim ishodima bavili su se univerzalnom problematikom, na primjer, pitanjem ideala ljepote u umjetnosti, ideala ljepote žene viđene muškim, ali i ženskim okom, traženjem vlastite osobnosti, angažiranom umjetnošću. Izložba pokazuje kako u Varaždinu postoji izuzetan program koji obrazuje mlade na suvremen i smislen način, koji se temelji na individualnoj ravnoteži izabranih prioriteta i koji potiče pozitivan odnos prema radu zbog vještina koje razvijamo, a ne ocjena koje dobijamo. Mislim da je to vrijednost koju treba njegovati, razvijati i podupirati, stoga sam zahvalna Darku Sačiću, vlasniku galerije Zlati ajngel, koji je omogućio da radovi naših učenika budu i javno prezentirani - naglasila je Ksenija Kipke.