HNK VARAŽDIN Počele probe za novu hit predstavu na kajkavskom - Cigle svete Elizabete Foto: HNK Varaždin

HNK VARAŽDIN Počele probe za novu hit predstavu na kajkavskom - Cigle svete Elizabete

Igor Čolaković | 9.6.2020. u 19:31h | Objavljeno u Društvo

Nakon višemjesečne stanke u varaždinskom kazalištu započele su probe za predstavu - Cigle svete Elizabete, nove hit komedije na kajkavskom jeziku. Ova urnebesna komedija autora Vida Baloga i Gorana Vrbanića, u režiji Krešimira Dolenčića, bit će premijerno izvedena u listopadu.

Nova komedija na kajkavskom, koju su njeni autori nazvali - veselim igrokazom o koječemu, na duhovit način obrađuje staru legendu po kojoj zagrebačko Vrapče svoje ime zahvaljuje svetom Franji Asiškom, koji je „ljeta Gospodnjega 1200., nešto malo prije velike provale Tatara u naše krajeve“, navodno hodio i Hrvatskom kako bi posjetio - svetu Elizabetu Ugarsku. Sveti Franjo je susreo Elizabetu u dvorcu od kojeg su ostale samo cigle, koje su danas poznate kao cigle svete Elizabete.

Posljedice ovoga susreta autorski dvojac je duhovito pretočio u „veselo scensko prikazanje“ koje će do suza nasmijati varaždinsku kazališnu publiku, koja će tako i u ovoj sezoni imati prigodu vidjeti novu, veselu i razigranu predstavu na kajkavskom.

U predstavi će nastupiti - Robert Plemić, Ljiljana Bogojević, Barbara Rocco, Sunčana Zelenika Konjević, Ognjen Milovanović, Zdenko Brlek, Jakov Jozić, Denis Bosak, Zvonko Zečević, Matko Buvač, Marinko Prga, Elizabeta Brodić i Vid Balog.