Gradski muzej Varaždin: Virtualna izložba doniranih djela Iris Bondora Dvornik

Napisao/la: Varaždinske vijesti -
Gradski muzej Varaždin: Virtualna izložba doniranih djela Iris Bondora Dvornik Foto: GMV

Izložbom u digitalnom mediju, na Facebook stranicama Gradskog muzeja Varaždin, predstavlja se izbor doniranih djela autorice i donatorice Iris Bondora Dvornik. Autorica je Galeriji umjetnina Gradskog muzeja Varaždin 2019. godine darovala 75 umjetnina, koje su danas sastavni dio Zbirke slika, skulptura, grafika i crteža.

- Svaka donacija iznimna je radost i najljepši trenutak muzejsko-galerijske struke, čime se potvrđuje i misija muzejskog djelovanja kroz prikupljanje i očuvanje kulturne baštine, kao i poticanje svijesti o njezinu značaju i važnosti u oplemenjivanju društva. Zahvaljujući upravo ovakvim donacijama, poput umjetnice Iris Bondora Dvornik, čije stvaranje zaokuplja suvremena likovna strujanja zadržana u kontekstu slike i propitivanju slikarske materije, bogati se fundus u kontinuumu suvremenosti hrvatske likovne scene. Donacija sadrži široki presjek njezina djelovanja, od slikarskih početaka na Akademiji likovnih umjetnosti do danas - ističu iz GMV-a.

Iris Bondora Dvornik (1952., Zagreb) diplomirala je 1980. godine na Slikarskom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Nikole Reisera. Otada djeluje kao samostalna umjetnica i članica HDLU-a, ZUH-a (do 2002. g.) i LIKUM-a. Ostvarila je 50 samostalnih te 160 skupnih izložbi i sudjelovala na brojnim humanitarnim izložbama. Slike joj se danas nalaze u privatnim i javnim zbirkama u zemlji i inozemstvu.

Biserka Rauter Plančić, isječak predgovora kataloga izložbe Iris Dvornik Bondora – retrospektiva, Muzej Mimara, 2014.:

U konglomeratu postmodernističkih izričaja slikarica Iris Bondora Dvornik, asimilirajući iskustva prethodnika, poglavito svojih profesora s ALU, Ljube Ivančića, Raoula Goldonija i Nikole Reisera, stvara – potaknuta svojim unutarnjim motivima i razlozima djelovanja – osobni slikarski labirint koji odlikuje pikturalnost, autentična gesta i subjektivni prodor u prostor aktualnog spleta likovnog nasljeđa modernizma. Slijedeći trag afirmatora novog duha postmodernističke slike koji je zamašno zaživio 80-tih godina u hrvatskom slikarstvu, Iris ponuđena obilja slobode slikarskih postupaka bira impulzivni kolorizam, eruptivno plodnu dinamiku slikanja i stvaranje po osi vlastite imaginacije i osjećajnosti kako u sferi figurativnog, tako i apstraktnog izričaja. Unatrag više od triju desetljeća njezina dosadašnjeg stvaralaštva taj se slikaričin trilateralni pristup kreativnom činu prepoznaje kao konstanta.

U početku je u funkciji objektivne slike, zatim aluzivnog figurativizma, pa arabeskne apstrakcije u rasponu smirenih tonova do užarene kolorističke skale, a posljednjih nekoliko godina i u asamblažima, objektima i slikoreljefima hermetičke oblikovne i kolorističke naracije. Metodom slobodne asimilacije Dvornikova je gradila svoje djelo i izričaj na temeljima pikturalne tradicije i neuništivom vitalitetu njezinih oblikovnih, dekorativnih i métierskih značajki. Posežući gdjekad za fragmentima ikonografsko-simboličkog znakovlja, a u većoj mjeri slaveći slobodu imaginativne igre i bujnosti medijacija suvremene slikarske materije, Iris Bondora-Dvornik prometnula se u autoricu koja osvaja rafiniranim i inovativnim propitivanjima bogatstva jednostavnog i bogatstva složenog slikarskog i opće likovnog prosedea.

GMV_Iris_Bondora_Dvornik.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.