FOTO Svečani bal Varaždinske županije učrvšćuje suradnju s Hrvatskim balom gradišćanskih Hrvata, koji ima i „taksi plesače“

vv | 15.11.2019. u 13:27h | Objavljeno u Društvo

Bal nije tek ples, zabava, druženje... bal je uistinu poseban događaj, kojeg vrijedi doživjeti, poručio je Markus Wuketich, veleposlanik Republike Austrije u Republici Hrvatskoj, tijekom predstavljanja dva balska događanja u palači Varaždinske županije, koji će uskoro održati u Varaždinu, odnosno Beču.

Svečani bal Varaždinske županije - koji je već nakon prvog izdanja prepoznat mjesto učvršćivanja i sklapanja novih prijateljstava, poslova, kao i diplomatskih, gospodarskih, kulturnih i političkih aktivnosti - održat će se po drugi put, i to u novom terminu i novom ruhu, a posebno valja izdvojiti da je postao i dio europskog projekta.

Umjesto u veljači, Svečani bal bit će već 24. siječnja, a njegova okosnica, kako je naglasila savjetnica župana Natalija Martinčević, bit će glazba, ples, gastronomija i enologija. Uz ostale,  za dobar ugođaj pobrinut će se jazz orkestar HV-a,  skupina MozART i solistica Jelena Štafanić, čiji je nastup već na predstavljanju izazvao veliku pozornost i oduševljenje okupljenih,  

- Iako se Svečani bal održava drugi put, tradicija balova na ovim prostorima seže stoljećima unatrag, naglasio je varaždinski župan Radimir Čačić pozdravljajući okupljene, među kojima su bili i gradiščanski Hrvati.

Naime, Svečani bal je svoje temelje učvrstio upravo zahvaljujući partnerstvu s Hrvatskim balom gradišćanskih Hrvata, čije će se 73. izdanje održati slijedeće godine u Beču, točnije 18. siječnja.

-Svi ste pozvani, a nadam se i vidimo, poručio je Petar Tyran, glavni koordinator 73. Hrvatskog bala gradišćanskih Hrvata, koji će se održavati u park hotelu Schönbrunn, i to u tri koncertne dvorane s raznovrsnom glazbom među kojima će biti i dio Zagrebačke filharmonije, ali i tamburaši iz Mađarske, Slovačke i Austrije, te Frajle, a kao posebnost valja izdvojiti „taksi plesače“, odnosno profesionalne plesače za dame koje će doći bez pratnje ili s pratnjom koja nije vična plesu.