FOTO: Iza "glamura" skandalozan odnos Grada prema Kerameikonu

Napisao/la: -

Danas otvorene dvije izložbe Kerameikona u Galeriji K 10 u Kukuljevićevoj ulici na žalost imaju i drugu stranu medalje. Iako je ideja Kerameikona kao udruženja hrvatskih keramičara sa sjedištem u Varaždinu bila da se Udruženje sa svoje dvije izložbe pod naslovima Kerameikon u Adventu i Amerikanci u Varaždinu uključi u program Adventa u Varaždinu, podrška Grada ovaj put je posve izostala.

U međuvremenu je doduše došlo do svojevrsnog raskola jer je Kerameikon napustilo nekoliko članica među kojima je i Danijela Pičuljan, koja nastavlja graditi svoju vrlo uspješnu karijeru umjetnice keramičarke, no Kerameikon kao udruženje i dalje nastavlja s radom, a sljedeće godine i organizira još jedan Međunarodni festival postmoderne keramike Ceramica multiplex.

Također Udruženje je Gradu darovalo čitavu svoju bogatu zbirku od 300-tinjak djela najbolje svjetske keramike, iz koje se povremeno organiziraju tematske izložbe, ali sve to nije dovoljno vrijedno Gradu, iako je upravo po keramici u svjetskim relacijama Grad Varaždin poznat diljem svijeta. Prema nekim čudnim mjerilima Gradu izgleda ne treba takav vid umjetnosti, a niti najbolja umjetnička keramika iz cijeloga svijeta Gradu kulture nije potrebna.

Tako je ovaj put umjesto donacije za izložbu, iz Grada, od jedne službenice u odjelu kulture, stigao poziv sa zahtjevom da Kerameikon potvrdi da neće tražiti sredstva za organizaciju izložbe. Izložbe su ipak otvorene, ali budući da je galerijski prostor bez grijanja, za otvaranje izložbe za eventualni razgled treba se unaprijed najaviti.

Evo što je u povodu dvije iznimne izložbe u organizaciji Kerameikona kazala Blaženka Šoić Štebih, predsjednica Udruženja.

- Izložba u izlozima KERAMEIKON-ove galerije K10 u Kukuljevićevoj 10 nazvana KERAMEIKON U ADVENTU posvećena je slavljenju nadolazećeg Božića. Htjeli smo da bude dio gradske proslave Adventa ali je plod isključivo napora članova KERAMEIKON-a, jer je nitko ne financira.

Izložba unutar prostora Galerije pod naslovom AMERIKANCI U VARAŽDINU nastala je kao zamjena za otkazanu izložbu velike donacije Gustava Weißa. Naime, budući da nismo prepoznati kao zanimljivi za financiranje nismo mogli tiskati odgovarajući popratni katalog a jedva da bismo mogli financirati prijevoz radova iz Berlina u Varaždin.

Gospodinu Weißu ponudili su u međuvremenu cijeli jedan mali dvorac za trajno izlaganje njegovih sveukupnih radova pak je lakše odustao od Varaždina. Njegova Izložba je trebala zaokružiti program prvog dijela 5. Međunarodnog festivala postmoderne keramike koji se odvija kroz dvije godine - 2015. i 2016. Prvi dio festivala sadržavao je niz izložbi u Galeriji i Palači Herzer Gradskog muzeja Varaždin.

Umjesto Gustava Weißa u Galeriji je dakle, postavljen izbor radova američkih autora koji su donatori Zbirci suvremene svjetske keramike. U Zbirci se nalaze radovi 36 autora a na izložbi su izloženi radovi 24 autora. Sve su to radovi koje su selekcionirali međunarodni žiriji u razdoblju od 2002. do 2012. a među izlošcima ima i nagrađenih.

- Izložba će se moći razgledati na otvorenju i kasnije na poziv budući da je nemoguće dežurati u negrijanom prostoru Galerije. - izjavila je Blaženka Šoić Štebih u povodu otvorenja izložbi.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.