Dragi naš "kaj": velika posjećenost "Kajkavskog vikenda v Marofu" potvrđuje da se cijeni kulturna baština Foto: Grad Novi Marof

Dragi naš "kaj": velika posjećenost "Kajkavskog vikenda v Marofu" potvrđuje da se cijeni kulturna baština

VV | 19.1.2020. u 20:18h | Objavljeno u Društvo

Dječjim kajkavskim danom završen je trodnevni „Kajkavski vikend v Marofu”, manifestacija koja četvrtu godinu zaredom doprinosi očuvanju kajkavskog jezika i kulture. Pučko otvoreno učilište Novi Marof i ove je godine pripremilo bogat program koji je započeo u petak izložbom rukotvorina Blanke Škiljan te koncertom kajkavskih popevki u Kulturnom centru „Ivan Rabuzin”.

Drugi dan manifestacije predstavile su se udruge s novomarofskog područja koje njeguju tradicijske običaje, a od prošle je godine uveden i gastro izazov. Spremalo se varivo i slatki kolač, koje su pripremile Majda Trubelja i Snježana Kovač iz Udruge žena Ključ. Ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Ivana Kušek naglasila je da su posebno ponosni na književni izričaj, prvi prijevod suvremene bajke „Mali princ” na kajkavski pod nazivom M”ali kralevič”, koji je predstavljen u dvorani Kulturnog centra „Ivan Rabuzin”.

novi_marof_kajkavski_vikend_4.JPG

- Na kajkavski su ga „preobrnuli” profesor doktor znanosti Đuro Blažeka te slavist Akoš Anton Dončec. Budući da je ovo djelo svevremensko, citati su primjenjivi u svakodnevnom životu, a čitajući ga na kajkavskom, postaje još čarobniji – naglašava ravnateljica.

U subotnjim večernjim satima na rasporedu je bila monodrama o svakidašnjem životu „Nekad i sad” u izvedbi Dramske udruge „Kaj”, a bogati kulturni vikend u Novom Marofu završio je dječjim kajkavskim danom.
- Nedjelja nam je uvijek rezervirana za djecu. Na natječaj s temom „Čez oblok dok poluknem” pristigao je 31 rad mladih spisatelja koje je ocijenio naš stalni žiri, Ružica Kišur Črlenec i Zdenka Maltar. Prva tri mjesta, koje Učilište novčano nagrađuje, osvojile su Margareta Benček s pjesmom „Kre obloka”, Kristinka Volarić s pjesmom „Moj japek” te Ena Benković i pjesma „Čez oblok dok poluknem” – rekla je ravnateljica Ivana Kušek. Posebno su pohvaljene pjesme „Na te mislim” Mateje Korša, koja je osvojila i nagradu publike, „Fališ mi” Marte Marenčić i „Slike se vrtiju” Dore Ivanek.
Osim proglašenja najuspješnijih pjesnika, izvedena je i plesna točka Područne škole Mađarevo. Dramska družina „Ozana” iz Visokog s voditeljem Tiborom Martanom imala je dramsku točku, a dramska udruga „Kaj” iz Zaboka izvela je Zagorsku pepeljugu.

Gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač ponosan je na manifestaciju s kojom se krenulo prije četiri godine.
- Drago mi je da se Kajkavski vikend svake godine sve više razvija i dobiva na značaju. Stoji uz bok našim ostalim poznatim manifestacijama i to nam je i cilj. Kajkavski jezik i kultura naše su blago i trebamo ih čuvati i njegovati. Ovdje želimo okupiti ne samo naše građane, već i one iz okolnih mjesta koji nemaju takvu manifestaciju. Posebno želimo potaknuti sve one koji pišu, pjevaju i recitiraju na kajkavskom da se nastave time baviti – rekao je Jenkač i naglasio da ih ovom manifestacijom približavaju publici i tako pomažu u promociji.

Kajkavski vikend v Marofu i ove je godine zabilježio veliku posjećenost, što predstavlja izuzetan poticaj organizatorima.
- Odaziv je i ove godine bio odličan i to nam je velik vjetar u leđa. Veseli me što je naš trud prepoznat i što ljudi drže do očuvanja naše kulturne baštine. Svake se godine trudimo ponuditi nešto novo pa tako imamo već velike planove za sljedeći kajkavski vikend. Organiziramo poseban koncert, a spremamo i izdavanje zbornika dječjih radova te veliki kulinarski show. Ne ćemo previše toga otkrivati, mora ostati onaj faktor iznenađenja - najavila je ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Ivana Kušek.