Denisu i Aniti Peričić nagrada Bošnjačke kulturne zajednice

VV | 31.3.2018. u 16:19h | Objavljeno u Društvo

Varaždinski pisci Denis i Anita Peričić dobitnici su prve nagrade na književnome natječaju „Štrpci bez mezara“, koji već tradicionalno organizira Bošnjačka kulturna zajednica u Novom Pazaru (Sandžak, Srbija).

Mezar je grob, a Štrpci su mjesto na granici BiH i Srbije, gdje su na željezničkoj postaji 27. veljače 1993. pripadnici srpske paravojne jedinice iz vlaka na relaciji Beograd – Bar oteli i mučki ubili 18 Bošnjaka i jednog Hrvata, većinom državljane tadašnje SR Jugoslavije. Prema mišljenju nevladinih udruga, u zločin su bile umiješane i policija i Vojska Jugoslavije. Posmrtni ostaci 16 žrtava još nisu pronađeni, a nisu poznata ni imena svih počinitelja i naredbodavaca.

Prije dvije godine Denis i Anita Peričić na istom su tematskome natječaju dobili drugu nagradu za esej „Vlak smrti“, a ove godine, prema prosudbi žirija na čelu s dr. Jahjom Fehratovićem, prvu nagradu zaslužili su za zajednički napisanu pjesmu (zapravo poemu od 111 stihova) naslovljenu „Slovo o posljednjim stvarima“. Rezultati natječaja objavljeni su na 25. obljetnicu srpskoga ratnog zločina u Štrpcima.

Označeno u