Davor Bobić, ravnatelj VBV: Festival će istaknuti ujedinjenu snagu hrvatskih glazbenika Foto: Krešimir Đurić

Davor Bobić, ravnatelj VBV: Festival će istaknuti ujedinjenu snagu hrvatskih glazbenika

Igor Čolaković | 14.9.2020. u 18:01h | Objavljeno u Društvo

Jubilarne, 50. Varaždinske barokne večeri zbog protuepidemijskih mjera bit će drugačije, no, iako bez gostojućih glazbenika iz inozemstva i s manje popratnih festivalskih programa, Varaždinske barokne večeri će i ove godine zadržati svoj visoki europski renome.

Davor Bobić, ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri, najavljuje kako će ovogodišnji festival, koji će biti održan od 18. do 27. rujna, publici ponuditi vrhunske glazbene domete i jedinstveni festivalski ugođaj.

Snaga, unatoč svemu

- Svako festivalsko godište je novi izazov, no ova je godina bila posebno izazovna. Već smo u veljači, kada smo vidjeli što se događa u svijetu, kompletno revidirali program ovogodišnjih, jubilarnih, 50. Varaždinskih baroknih večeri. Organizirati festival u ovakvim uvjetima je već po sebi veliki uspjeh. Ove je godine u svijetu otkazan niz festivala, pandemija koronavirusa je snažno uzdrmala tržište glazbe, a poglavito klasične glazbe. Otežani uvjeti za izvođenje klasične glazbe u cijelom svijetu nanijeli su ogromnu štetu umjetnosti, tako da želim pohvaliti naše Ministarstvo kulture, koje je prepoznalo vrijednost naših festivala i dopustilo njihovo održavanje. Naše nastojanje da unatoč pandemiji održimo ovogodišnji, jubilarni festival, podržao je i Grad Varaždin. Pokazalo se da je novi koncept festivala, s isključivo domaćim izvođačima, u neku ruku i stvar varaždinskog ponosa i naše predanosti kulturi. Još u veljači sam rekao da ćemo na 50. Varaždinskim baroknim večerima pokazati snagu varaždinske i hrvatske kulture.

Svaki program ovogodišnjeg festivala je pomno biran, odabrali smo najbolje izvođače na području interpretacije barokne glazbe. Takav programski koncept, iako bez stranaca, bit će poseban, zanimljiv, a usudio bih se reći i spektakularan, ukoliko će nas poslužiti vrijeme. Prvi puta u povijesti festivala svečano otvorenje bit će upriličeno na otvorenom, u prekrasnom ambijentu našega Staroga grada. Unatoč nepovoljnim okolnostima u ovoj iznimno teškoj godini uspjeli smo organizirati festival i zadržati njegovu kvalitetu na visokoj, europskoj razini - naglasio je Davor Bobić, ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri, koji je posebno istaknuo ogromni doprinos Koncertnog ureda Varaždin u pripremi i organizaciji i ovoga jubilarnog festivala.

Je li izostanak inozemnih glazbenika na ovogodišnjem festivalu zapravo izvrsna prigoda za domaće glazbenike te hoće li i ove godine biti koncerata izvan Varaždina, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...