Dani performansa: Predavanje “Plamen za slobodu” pa Marioni, Škofić te DIYALA i - Edo Maajka

vv / gmv | 8.6.2019. u 09:59h | Objavljeno u Društvo

Nakon što je prvog dana otvorena izložba Brace Dimitrijevića „Od kamena do videa“, a Nika Rukavina izvela performansa „Whipping“, drugog dana 18. Dana performansa predstavilo se troje umjetnika.
U dvorištu palače Sermage Josipa Bubaš izvela je performance „Horror vacui“, a u večernjim je satima održana projekcija videa Željka Kipkea „We Turn in the Fire, Consumed by Subterraneu”.

_O3A3289.jpg

U međuvremenu na varaždinskom je Korzu Marijan Molnar izveo, kao hommage Tomu Gotovcu, performance „Nostalgija – čitanje starih novina“.

IMG_8480.jpg

Danas u 11 sati u dvorištu palače Sermage povjesničar umjetnosti Marko Stamenković održat će predavanje “Plamen za slobodu” kroz koje odgovara na pitanje kako goruće ljudsko tijelo može baciti novo svjetlo na tamniju stranu demokracije? Autor istražuje vizualnost ‘komunikativne patnje’ prosvjednika samopaljenjem u otvorenom prostoru, kao i stratešku vizualnu racionalnost njihovih orkestriranih, preeksponiranih ‘performansa’.
Švicarski umjetnik Andrea Marioni u 19 sati u ateljeu u Uskoj ulici izvodi performace „Crazy holidays“, a performans Gorana Škofića bit će na Trgu Miljenka Stančića u 20 sati.

18. Dani performansa i ove godine dovode u Varaždin veliko glazbeno ime. Edo Maajka umjetnik je kojeg ne treba posebno predstavljati, a koji će se svojim izražajem savršeno uklopiti u ovogodišnje Dane performansa. Jedan od najprodornijih aktera hip-hop scene, nakon duže umjetničke pauze prošle se godine vratio najzrelijim, a po mnogima i najboljim albumom karijere „Put u plus“, oduševivši i publiku i kritičare. Koncert Ede Maajke počinje u 21 sat u dvorištu palače Sermage.

Prije Ede nastupaju domaće snage – Varaždincima dobro poznata DIYALA ft. DJ Yesh.

mesek.png