"Dani braće Stolnik" uz stoljetnu hižu u Rijeci Voćanskoj na Medejakovom bregu

vv / kud voća | 8.6.2019. u 11:40h | Objavljeno u Društvo

Nakon dugogodišnje tišine, KUD Voća će danas od 15 sati na živopisnoj lokaciji uz stoljetnu hižu obitelji Patrčević u Rijeci Voćanskoj 21 (Medejakov brijeg) predstaviti, uz dosadašnje aktivnosti KUD-a, i jednu novinu.

Naime, osim folklorno – edukativne manifestacije „Spilja Vindija – naša prošlost i budućnost“, koja kroz višegodišnje održavanje uspješno promovira spilju i voćanski kraj uprizorenjem života neandertalaca, KUD ove godine pokreće novu manifestaciju kojoj je cilj također upoznati široku javnost s još jednim bogatim voćanskim nasljeđem. Riječ je o manifestaciji Dani braće Slavka i Stjepana Stolnika, kojom se želi probuditi sjećanje na velikana hrvatskog slikarstva Slavka Stolnika te na njegova brata Stjepana Stolnika.

Kako je 11. lipnja 90. godišnjica rođenja Slavka Stolnika, naglasak će ovogodišnje manifestacije biti na stvaralaštvu Slavka Stolnika. Osim službenog dijela programa zamišljenog kao kratka retrospektiva života poznatog slikara i iscjelitelja, članovi KUD-a vratiti će život dvjema Slavkovim slikama. Budući da su braću Stolnik nadahnjivali motivi voćanskog krajolika te motivi iz života naroda, članovi KUD-a uprizoriti će i stasom i glasom dvije Slavkove slike – Mužikaši iz 1976. godine te Točenje vina iz 1956. godine.

U programu će sudjelovati i gosti koji su tijekom profesionalnog ili privatnog života surađivali s braćom Stolnik, a na kraju programa slijedi razgledavanje izloženih fotografija i umjetnina u unutrašnjosti hižice, te brošura i tiskovina izdanih od strane KUD-a Voća.

Domjenkom će se zaokružiti cjelokupno događanje, odnosno za sve će posjetitelje KUD Voća omogućiti domaće jelo i piće, koji će popodnevni boravak u voćanskom kraju učiniti još ugodnijim.