Barokne večeri donose presjek skandinavskog i domaćeg baroka, ali i više od toga

Igor Čolaković | 21.9.2019. u 17:38h | Objavljeno u Društvo

Nakon sinočnjeg svečanog koncerta Göteborg Baroquea povodom otvorenja, 49. Varaždinske barokne večeri danas su nastavljene Koncert uz baroknu kavu u dvorcu Trakošćan, dok će se u 19 sati u Uršulinskoj crkvi ponovno moći čuti Šveđani,  a od 21 sat u Jagićevom parku vidjeti i čuti akustični show s gudačkim ansamblom i dva DJ-a, nakon čega slijedi after VBV party „Total Baroque u Medinoj Škrinji“.

Švedska požejan partner

- Ove godine po prvi puta kao partnera imamo zemlju iz Skandinavije. Švedska je sasvim sigurno bila najpoželjniji partner jer je to zemlja u kojoj je nevjerojatno razvijena svijest o interpretaciji barokne glazbe na autentičan način, zemlja koja ostvaruje iznimno visoke umjetničke dosege, u kojoj je koncertni i glazbeni život bogat i sadržajan. Tijekom nekoliko boravaka u Švedskoj ne samo da sam pobliže upoznao tamošnje glazbenike i institucije u kulturi, već i njihov način rada, mogućnosti marketinške prezentacije koncerata i drugih kulturnih programa. Povezali smo se s njihovim najznamenitijom festivalom - Stockholm Early Music Festival, kojeg vodi Peter Pontvik, koji dolazi na ovogodišnji festival s ansamblom Villancico. Našoj ćemo publici moći ponuditi odličan presjek skandinavskog baroka jer ćemo uz švedske umjetnike imati i koncert norveškog baroknog ansambla Oslo Circles. Vjerujem da će publika uživati, kao što je na otvorenju u varaždinskoj katedrali, gdje je nastupio zbor i orkestar Göteborg Baroque pod ravnanjem Magnusa Kijelsona. U nedjelju, 22. rujna, u Velikoj koncertnoj dvorani varaždinskog kazališta nastupit će glasoviti zbor Romeo i Julija, a na festivalu ćemo u petak, 27. rujna, u istom prostoru ugostiti spomenuti slavni ansambl – Villancico. Na festivalu će u utorak, 24. rujna, gostovati i Hazelius Hedin, kojeg vodi jedan od najpoznatijih švedskih glazbenika Johan Hedin, imat ćemo prigodu uživati i u koncertu orguljaša Hansa Fagiusa, ali i u koncertima drugih renomiranih švedskih ansambala i solista. Kraljevina Švedska, zemlja reda i rada, u kojoj je sustav tako organiziran da podržava prave, istinske vrijednosti, predstavit će se u najboljem svjetlu, stoga sam siguran sam da će i ovogodišnji festival publici ostati u trajnom sjećanju, veli Davor Bobić, ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri, naglašavajući da će ovogodišnji festival biti nova potvrda beskompromisne kvalitete ovoga glazbenog festivala, jednog od najdugovječnijih, ali i najcjenjenijih festivala barokne glazbe u svijetu. .

VBV - promicatelj hrvatske glazbene baštine

Festival nastavlja tradiciju pa ćemo imati izvrstan program kojim će biti predstavljena i hrvatska glazbena baština.
  -Varaždinske barokne večeri imaju posebni odnos upravo prema hrvatskoj glazbenoj ostavštini. Mislim da ni jedan glazbeni festival u našoj zemlji ne vodi toliku brigu o nacionalnoj glazbenoj baštini i njenoj promociji. Ove smo godine na to posebno ponosni, zato što smo u festivalski program uvrstili čak tri večeri koje će biti posvećene domaćoj glazbenoj ostavštini. Nastojimo hrvatsku glazbu prezentirati našoj publici, kako ta vrijedna kulturna ostavština ne bi bila zaboravljena. Ove godine tako u projektu Lazarus, u Uršulinskoj crkvi 26. rujna, predstavljamo glazbenu ostavštinu dubrovačkih samostana, iste večeri u crkvi svetog Florijana nastupa ansambl Responsorium s psalmima Tomasa Ceccinija, koje je pronašao akademik Ennio Stipčević, dok će u crkvi u Remetincu, 27. rujna, nastupiti Hrvatski barokni ansambl i anasambl Antiphonus sa skladbama istarskog baroknog skladatelja Francesca Sponge Uspera. Mislim da smo ove godine i u tom smislu napravili novi, veliki iskorak. Veselim me da će se svi ti koncerti i snimati, kako bi ostali trajno zabilježeni u bogatoj arhivi Varaždinskih baroknih večeri. Na festivalu je ta privilegija, ali i obveza, da toj vrijednoj ostavštini posvetimo još više skrbi, jer naš festival ima dvostruku ulogu - promicanje hrvatske glazbene baštine te promicanje beskompromisne kvalitete u izvođenju barokne glazbe, veli Bobić.

Perjanica bogate varaždinske kulture

Festival će i ove godine nastaviti praksu organiziranja koncerata izvan Varaždina.
- To je također jako važna misija Varaždinskih baroknih večeri. U današnjem društvu, u kojem je sve dostupno on-line, želimo publici ponuditi živu glazbu, doživljaj koncerta i kontakt s glazbenicima. Držim kako je to neprocjenjivo. Tu misiju, koju je započeo maestro Vladimir Kranjčević, nastavljamo i širimo. Ove godine tako u paralelnom programu imamo koncerte u čak četiri županije. Ti će koncerti sigurno oplemeniti kulturni život u tim sredinama. Klasična glazba oplemenjuje čovjeka, nudi, posebice mladima, duhovne vrijednosti, jer kao što je rekao akademik Ivan Supek, glazba je najdublji ljudski izraz. Naš je cilj da preko te vječne glazbe, kakva je barokna, publici pružimo nezaboravne trenutke radosti, ukazuje Bobić.
Posebno ističe kako su Varaždinske barokne večeri festival vođen kriterijem izvrsnosti.
- Godinama stremimo najvišoj kvaliteti festivala i danas s pravom možemo reći da su Varaždinske barokne večeri jedan od najboljih festivala ove vrste u svijetu. Varaždin ima jako bogato kulturno nasljeđe i rijetki su gradovi takve veličine koji imaju takvu kulturnu tradiciju i tako bogati kulturni život. Varaždinske barokne večeri su nesumnjivo perjanica varaždinske kulture. Rekao bih da smo privilegirani što možemo raditi u takvoj sredini, da imamo podršku publike, institucija i sponzora. Jedino takvom sinergijom možemo napredovati i svake godine ponuditi sve bolji i kvalitetniji festival. Festival će i ove godine biti nabijen emocijama, pozitivnom energijom. Tih gotovo dva tjedna kasnoga ljeta, kada je Varaždin posebno lijep, naš će grad ponovo biti kulturna prijestolnica Hrvatske, na što sam stvarno jako ponosan, zaključuje Bobić.

Sadržajan popratni program

Kao što se moglo vidjeti i čuti već prvog dana, ove će godine na Varaždinskim baroknim večerima biti organiziran raznolik i iznimno sadržajan popratni program na kojem će biti predstavljena bogata kulturna, ali i gastronomska ponuda Kraljevine Švedske, ovogodišnje zemlje - partnera Varaždinskih baroknih večeri. Raymond Rojnik, ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin, ističe kako će program - Total Baroque, donijeti dodatnu kvalitetu varaždinskom festivalu barokne glazbe te značajno pridonijeti atraktivnosti Varaždinskih baroknih večeri.

-Total Baroque je program koji smo osmislili prije nekoliko godina, kako bi zemlja - partner u vrijeme festivala, uz glazbu imala prigodu predstaviti i svoju kulturu u širem smislu, od raznih umjetničkih formi, kakve su primjerice, književnost, slikarstvo, umjetnička fotografija, moda, pa do gastronomije. U glazbenom dijelu festivala stručni tim na čelu s profesorom Davorom Bobićem kreirao je program besprijekorne kvalitete, međutim, želimo da u vrijeme festivala cijeli grad saživi sa zemljom - partnerom, da Varaždinci dobiju prigodu stvarno doživjeti partnersku zemlju u punini. Zato ćemo i ove godine, uz vrhunski glazbeni doživljaj, u popratnom festivalskom programu ponuditi specijalitete švedske kuhinje, među kojima će naravno, biti i švedske okruglice, zatim švedske slastice, ali i barokno pivo i barokno vino. S našim partnerima iz Kraljevine Švedske organizirat ćemo i festival tata, književne večeri, radionice švedskog jezika, izložbu švedskih fotografa, projekcije filmova slavnog švedskog redatelja Ingmara Bergmana, florističku izložbu na kojoj će biti i najpoznatija švedska floristica. Svakako valja istaknuti da su festival podržale i najpoznatije švedske kompanije, Husqvarna i Volvo, da je Ministarstvo kulture Kraljevine Švedske i njihov fond za razvoj kulture također podržao naš festival. Sve to govori kako su Varaždinske barokne večeri međunarodno prepoznati festival, pa ću spomenuti kako i ove godine surađujemo s Mezzo TV-om, televizijskim kanalom sa 60 milijuna pretplatnika u 64 zemlje svijeta, na kojem će se 60 puta emitirati najavni spot ovogodišnjih Varaždinskih baroknih večeri - veli Raymond Rojnik, ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin.

Festivalski koncerti će biti organizirani i izvan Varaždina, u čak četiri županije.

- Zapravo smo iznenađeni koliki interes pokazuju gradovi i mjesta za koncerte Varaždinskih baroknih večeri. Još nismo ni započeli ovogodišnji festival, a već imamo niz njihovih upita za sljedeće, jubilarno godište festivala. Te sredine na taj način pokazuju da razmišljaju o razvoju publike i podizanju kulturne ponude. Već dvadeset godina imamo koncerte u Prelogu, četvrt stoljeća organiziramo festivalske koncerte u Varaždinskim Toplicama. Varaždinske barokne večeri su ambijentalni festival, pa koncerte organiziramo u predivnim prostorima naših baroknih crkava, kakve su one u Belcu ili Križevcima, ali i u drugim atraktivnim prostorima, primjerice, u Viteškoj dvorani dvorca Trakošćan. Programi festivala ove će godine biti organizirani u čak četiri županije i jako smo ponosni na tu činjenicu. No, još se više ponosimo time da će i ove godine svi ti koncerti biti odlično posjećeni. Baš to najviše govori o Varaždinkama i Varaždincima, puno više nego o nama, kao organizatorima. Publika prepoznaje i cijeni kvalitetu, veli Rojnik.

I ove će godine Festival nastaviti odličnu suradnju s Glazbenom školom.

- Taj koncert na kojem će s Varaždinskim komornim orkestorom nastupiti nagrađivani učenici Glazbene škole Varaždin nesumnjivo je ogromni poticaj tim mladim, nadarenim glazbenicima da nastave svoju glazbenu naobrazbu i da jednoga dana postanu profesionalni glazbenici. To je jamstvo da će u sinergiji s Glazbenom školom Varaždinske barokne večeri i u budućnosti imati sjajne glazbenike.