Bliži se 13. ZagrebDox - put oko svijeta u osam dana uz više od 120 dokumentaraca

Branimir Hainš | 22.2.2017. u 17:23h | Objavljeno u Društvo

Od nedjelje 26. veljače do nedjelje 5. ožujka koji će se održavati u novootvorenom Kaptol Boutique Cinema by CineStar u Centru Kaptol. Prikazat će se više od 120 zanimljivih i uzbudljivih dokumentarnih naslova iz cijeloga svijeta.

"U međunarodnu konkurenciju 13. ZagrebDoxa uvršten je 21 dokumentarni film. Kao i svake godine nekoliko naslova u Zagreb stiže s prestižnim nominacijama ili nagradama. Uz filmove koji su bili u krugu prednominacija za Oscara, Nulti dani (Zero Days) Alexa Gibneyja, Snimateljica (Cameraperson) Kirsten Johnson i Vrabac huligan (Hooligan Sparrow) redateljice Nanfu Wang, u krug finalista za prestižnu Akademijinu nagradu ušao je i Život kao crtić (Life, Animated) u režiji Rogera Rossa Williamsa.

U utrci za Veliki pečat sudjeluje i izniman danski dokumentarac Ratni show (The War Show) u režiji Andreasa Dalsgaarda i Obaidah Zytoon, koji na ZagrebDox stiže s prestižnom nagradom žirija sekcije Dani autora Venecijanskog festivala. Nastao u formi videodnevnika redateljice u kojem su zabilježena intimna druženja grupe prijatelja, mladih aktivista, uoči i tijekom Arapskog proljeća, film svjedoči o tragičnoj sudbini Sirije. Američki dokumentarac Gospodarica orlova (The Eagle Huntress) u režiji Otta Bella priča je o trinaestogodišnjoj djevojčici Aisholpan, koja će postati prva žena koja lovi s orlom u dvanaest generacija svoje obitelji nomada iz planinskih predjela Mongolije. Film je osvojio značajan broj nagrada, uključujući Nagradu Cinema Eye i nagradu za najbolji dokumentarac festivala u Hamptonsu.

Uz SAD, koji prevladava po broju naslova (sedam), zanimljivo je da je u međunarodnu konkurenciju ove godine uvršteno čak šest dokumentaraca iz Poljske, zemlje s dugom i bogatom tradicijom dokumentarizma. Poljsku invaziju na ZagrebDox predvodi 21 x New York, hipnotični filmski portret New Yorka i Njujorčana u režiji Piotra Stasika, a posebno zanimljivu i svježu poetiku donosi poljski hibrid dokumentarizma i fikcije Sve te neprospavane noći (All These Sleepless Nights), film o “mladosti u punom sjaju” s ulica Varšave poljskog autora Michała Marczaka, koji je nagrađen za režiju na Sundanceu.

Dva ostvarenja iz međunarodne konkurencije bave se djecom kojima su uskraćeni djetinjstvo i mladost: protagonistica poljsko-mađarskog filma Pričest (Communion) autorice Anne Zamecke osnovnoškolka je koja nakon odlaska majke preuzima ulogu glave svoje disfunkcionalne obitelji, dok belgijski dokumentarac Zemlja prosvijetljenih (The Land of the Enlightened) Pieter-Jana De Puea donosi priču o naoružanoj bandi dječaka iz afganistanskog plemena Kuči koji prodaju iskopane sovjetske mine djeci na radu u obližnjem rudniku dragog kamenja. Čileansko-nizozemsko-francuski film Odrasli (The Grown-Ups) u režiji Maite Alberdi priča je o grupi ljudi s Downovim sindromom koji već četrdeset godina pohađaju istu školu, a kojima društvo ne dozvoljava da odrastu.

Ukupno 21 dokumentarni film natjecat će se i za Veliki pečat u regionalnoj konkurenciji, u koju je ove godine uvršteno devet hrvatskih naslova. Riječ je o filmovima: Djevojka od nula dolara Damira Terešaka, Jedi, spavaj, jedi, spavaj Đure Gavrana, Maratonci Biljane Čakić, Bojnik Kristijana Milića, snimljen u koprodukciji Hrvatske i Austrije, Neuspješan skroz Ljiljane Šišmanović, Oni samo dolaze i odlaze Borisa Poljaka, Možeš biti sve što hoćeš Roberta Tomića Zubera, Simpl Silvestra Kolbasa i Buffet Željezara Gorana Devića. Hrvatski filmovi i autori bit će zasebno predstavljeni na Dox druženju s domaćim autorima u tjednu uoči ZagrebDoxa.

Finsko-bugarski dokumentarac Dobri poštar (The Good Postman) u režiji Tonislava Hristova donosi priču o poštaru u malom selu na bugarsko-tuskoj granici koje zbog europske izbjegličke krize ponovno dobiva na strateškoj važnosti. Protagonist se kandidira za gradonačelnika u želji da prihvati izbjeglice i tako revitalizira izumiruće selo, no ubrzo otkriva da dobre namjere nisu garancija političkog probitka. Tema izbjeglištva prisutna je i u dva kratkometražna filma iz regionalne konkurencije: u filmu Granice (Borders) Damjana Kozolea koji je osvojio Nagradu Vesna na Festivalu slovenskog filma i Nagradu za ljudska prava na festivalu u Sarajevo i u austrijskom dokumentarcu #njihovemačketakođer (#theircatsaswell) u režiji Lisbeth Kovacic.

U regionalnu konkurenciju uvršten je i pobjednički dokumentarac Sarajevo Film Festivala, rumunjski film Dah (A Mere Breath) u režiji Monice Lazurean-Gorgan, koji s puno suosjećanja rasvjetljuje moralne dileme protagonista, oca bolesne djevojčice koji mora odabrati između religije i medicine. Srpski dokumentarac Dubina dva (Depth Two) u režiji Ognjena Glavonića – nagrađen između ostalog za najbolji balkanski dokumentarac na Dokufestu u Prizrenu – eskperimentalni je dokutriler o masovnoj grobnici u predgrađu Beograda, a iz Srbije nam stiže i film Voli vas vaša Sexymaja (Yours Truly, Sexymaja) u režiji Ivana Mandića o popularnom blogu mlade beogradske prostitutke.

Uz glavni program, ZagrebDox uključuje i niz popularnih službenih programa: Biografski dox, Glazbeni globus, Happy Dox, Kontroverzni dox, Majstore doxa, Stanje stvari, Teen Dox i ADU Dox. Zanimljivi su i posebni programi: Majke i kćeri donosi četiri filma na temu uvijek zanimljivih odnosa između dviju generacija žena u istoj obitelji, dok Serija 65+ donosi tri filma nastala u okviru serijala posvećenog svakodnevici osoba starije životne dobi. Riječ je o dokumentarcima Druga ljubav, Umjetnik nikada ne ide u penziju i Izbori u režiji Gorana Devića i u produkciji Petnaeste umjetnosti. Platforma ZagrebDoXXL i ove godine donosi niz okruglih stolova, razgovora i proširenih sesija Q&A-a, a kao dio posebnih događanja za posjetitelje je organiziran i niz projekcija virtualne stvarnosti (VR).

Označeno u