Što nakon tužbe?

Napisao/la: -

Naravno, najbolje bi bilo za Grad Varaždin i njegove građane da nije došlo do „mega“ spora sa zajednicom ponuditelja zbog nepotpisivanja koncesijskog ugovora za zbrinjavanje bala, odnosno da su one već maknute. Da se potonje dogodilo, Brezje bi umjesto bala možda već imalo nekog ulagača umjesto baliranog smeća, a ne bi bilo ni milijunskih troškova odvjetničkih timova zbog spora koji je upravo počeo. Ali ne treba očajavati sada, kada je stigla gotovo 100 milijuna kuna teška tužba jer nije sklopljen ugovor o koncesiji koju su zajednici ponuditelja na čelu sa CE-ZA-R-om dodijelili gradski vijećnici, sukladno rezultatu postupka koji je provela gradska uprava Gorana Habuša.

Naime, tužba je i prilika da se konačno razriješi dvojba o (ne)zakonitosti koncesije, zbog koje zbrinjavanje bala ne želi sufinancirati Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, odnosno Fond za zaštitu okoliša. Jednostavno, pitanje (ne)valjanosti koncesije treba postaviti kao prethodno pitanje u sklopu upravo započetog postupka. Ako bi stav suda bio da je koncesija nezakonita, kao što tvrde Fond i Ministarstvo, „mega“ tužba za štetu zajednice ponuditelja bila bi bespredmetna pa bi mogao početi novi postupak za traženje onoga tko će konačno maknuti bale, postupak za koji bi se napokon dobilo primjereno sufinanciranje s državne razine.

Nasuprot tome, ako bi stav suda bio da je zakonit koncesijski postupak za zbrinjavanje bala koji je proveo Grad Varaždin još prije tri godine, bio bi to glavni argument da država konačno odmah odobri novac za uklanjanje bala, kao što je to učinila za brojna druga odlagališta. Proglašenje koncesije zakonitom bilo bi također dobar temelj za tužbu koju je protiv Fonda već najavljivao varaždinski gradonačelnik ako bi u Zagrebu i dalje ustrajavali na tome da neće sufinancirati zbrinjavanje varaždinskih bala, što je velika blamaža koalicije koja je zorno pokazala koliko je uistinu vrijedila „vertikala vlasti“ i koliko je uistinu bila briga za interese građana, barem kada je u pitanju Varaždin.

U novom sudskom „raščišćavanju“ bala, naravno, ključno je vrijeme, odnosno rok u kojem bi sud donio pravomoćnu odluku o (ne)zakonitosti koncesije. Budući da se za to više ne može čekati godinama, već sada bi valjalo ispitati i alternativne mogućnosti osiguranja novca za zbrinjavanje bala, bilo kreditnim zaduženjem, bilo prodajom gradske imovine, a konačni se odabir može staviti i na gradski referendum. Tako bi rješenje za bale mogli na kraju naći i odabrati građani, kada već to godinama ne uspijeva političarima i nadležnim institucijama.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.