(Ne)odgovorni

| 30.11.2020. u 21:39h | Objavljeno u Iz moga kuta

Čak deset preminulih s COVID-om bilo je prošle srijede u Varaždinskoj županiji, a cijelog tjedna 29, čime je broj umrlih u studenom došao na 86. Loša situacija i u europskim okvirima potaknula je varaždinskog župana Radimira Čačića da opet progovori o uzrocima naglog širenja zaraze i rasta broja umrlih. Ranije je ukazivao na klimu, naseljenost pa i slab nadzor samoizolacije te raspad sustava praćenja kontakata, ali nije ulazio zašto se dogodilo potonje. Sada je dodao i kašnjenje s mjerama zatvaranja, a za to je sad ukazao i na krivce.

- Imamo pet puta više mrtvih nego u isto vrijeme lani. Dakle, jedna smrt je zbog starosti i uobičajenih bolesti, a četiri zbog tipova, koji pričaju svašta, kao što su Čehok, Habijan, Runac i Jenkač. Potpuno su nespremni suočiti se sa činjenicama i preuzeti odgovornost. Pokušavaju na tuđem jadu i smrti prikupljati poene, i to kod mlađih, koji se žele zabaviti, te onih koji su zatvoreni, koji imaju obraza staviti ispred ljudi zaradu od tri, 153 ili milijun kuna. To nas je tu dovelo do tu gdje jesmo. Odavde su išli prema Vladi pritisci da se zadnje mjere ne donesu još prije mjesec dana, a time su omogućili ove smrti. Okruženi smo neodgovornošću i neozbiljnošću. I to je opasno, ustvrdio je pred kamerama Čačić, ukazujući na niz „klaunovskih reakcija Habijana, koji poziva na kavu u Međimurje, zatim Čehoka koji govori da Čačić stvara paniku i traži bjesne mjere, kao i Jenkača pa čak i Runca“, koji „amoralno pričaju da kafići i teretane nisu mjesta širenja zaraze“.

Spomenuo je Čačić i Istarsku te Međimursku županiju, kojoj zamjera što tvrdi da ima pod kontrolom situaciju, iako šalje ljude u Zagreb, a ima i gore pokazatelje. A onda se i pohvalio. - Politiku nam vode sitni lokalni politikanti, a mjere nam određuju kafići, koje su u Njemačkoj zatvorili na 141 zaraženog. Zatvorili su teretane i drugo. Tako su i druge zemlje postupile te su srušile brojke. Stoga smo i mi to tražili. Ali ništa. Dok nismo Stožeru i premijeru rekli dosta kada smo došli na 900, a i Hrvatska je postala najgora u EU, ustvrdio je Čačić, dodavši da su prepisane varaždinske mjere.

Zahvalivši Vladi na mjerama, posebno je ukazao na prošlotjednu naslovnicu Varaždinskih vijesti, navodeći da na njoj stoji kako „mjere ne pomažu, brojevi ne padaju“, iako toga nema, budući da smo itekako svjesni da treba proći određeno vrijeme za njihov efekt. Ako ga i tada bude. Jer i Čačić veli da bi sredinom ovog tjedna u Varaždinskoj županiji moglo doći do usporavanja pa i pada brojki, a ako neće, najavljuje još - oštrije mjere! Kako bi se to izbjeglo, Varaždinske vijesti zalagale su se za brze testove. To se, međutim, relativizira, umjesto da se pogledaju brojke u Slovačkoj nakon brzog testiranja, koje ima Zagreb. Ili da se pogleda što će sada raditi u Austriji, kad već nismo sposobni za ono što radi Tajvan i slične zemlje.

Označeno u