Katastrofa

Napisao/la: -

Bit će to prava, društvena, a posebice pravosudna katastrofa, ako se pokaže točnim to što je za Varaždinske vijesti izjavio Davor Patafta, vijećnik i potpredsjednik varaždinskoga Gradskog vijeća te suoptuženik i nepravomoćni osuđenik u kaznenom postupku protiv varaždinskoga gradonačelnika Ivana Čehoka i dr.

Zamoljen za osvrt na navode iz priopćenja udruge Varaždin bez smeća - koje je, usput rečeno, iznijelo grubu neistinu, a vjerojatnije i laž, navodeći da su spomenuti nepravomoćno osuđeni zbog sklapanja ugovora za zemljište u Ulici V. Novaka - Patafta je ustvrdio da će jedini kazneni postupak protiv njega „biti gotov tek za pet do deset godina” i da će „svi sudovi reći da su ispravni svi bitni ugovori“, koje je potpisao prije deset godina kao poduzetnik, a „već sama činjenica da sud ne može brzo utvrditi nikakvu neispravnost“ njegovih radnji prije deset godina kao poduzetnika, nego „treba 20 godina da zaključi ispravnost, ukazuje da je sve u redu“ jer „kada nešto nije ispravno, tada je sud gotov za tri-četiri godine maksimalno, a ne 20 godina“.

Nedvojbeno je svaka godina čekanja na sudski pravorijek muka i za okrivljene i za društvo, a osobito ako se deset i više godina čeka na pravomoćnu presudu. To posebice vrijedi kada su okrivljeni - pa i nepravomoćno osuđeni - usporedno aktivni na političkoj i društvenoj sceni. Slučaj je to i u Varaždinu, koji zbog toga razdiru sumnje kada treba i ne treba, tako da se resursi troše za što treba i ne treba.

A što da se radi kada visoki sudovi sude takvom brzinom kao da vrijeme ne postoji, pogotovo u slučajevima u kojima bi vrijeme itekako trebali imati na umu, kao što ja varaždinski? U takvim okolnostima, dogovor oko sudskih sporova čini se pragmatičnim rješenjem da bi se konačno prestali baviti (pra)starim problemima, a usredotočili na nove izazove (naravno, financijski okvir nije tu nebitan - dapače). Jer, vrijeme ide, prilike za poslove ne čekaju i valja ih iskoristiti kad se pružaju.

A kako se to radi, zorno je prošli tjedan pokazala Općina Donja Voća sa svojim partnerima. Naime, načelnik Kruno Jurgec u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU potpisao je ugovor o dodjeli 64,5 milijuna kuna za projekt "Razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa na području konzorcija Donja Voća“. Koliko je to uspjeh ne govori samo spomenuti, bespovratni iznos, nego i činjenica da je osim Općini Donja Voća novac dodijeljen još samo Općini Sukošan, ali 35 milijuna kuna, kao i Solinu, Ivanić Gradu, Kaštelima i Gospiću, od kojih je samo potonji uspio dobiti više novca.

A na pozivni natječaj stiglo je više od dvadeset prijava, među kojima i pojedinih županija i gradova, kao što su Dubrovnik, Poreč, Rovinj... Kraj svih njih, prošla je Općina Donja Voća. Zahvaljujući tom uspjehu, otvorit će se mogućnosti o kojima drugi samo sanjaju. Ili pričaju. I tako već godinama...

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.