Kako se (ne) radi

| 9.3.2020. u 21:15h | Objavljeno u Iz moga kuta

Koji dan prije nego što je potvrđen prvi, a dan kasnije i drugi slučaj zaraze koronavirusom od (zasada) četiri u Varaždinu - upućen je apel iz Stožera civilne zaštite Varaždinske županije.

- Imamo dobro posložen sustav s obzirom na vrstu ugroze. Spremni smo i poduzimamo sve preventivne mjere, tako da nema potrebe za karantenom, a od medija očekujemo objektivno i transparentno komuniciranje prema građanima, bez širenja nepotrebne nervoze i panike, poručili su iz Stožera. Ovome se nema što prigovoriti. Međutim, izuzme li se ono što je rekao prošli utorak u Varaždinu ministar zdravstva Vili Beroš, gotovo niti jedna riječ se više nije čula o prvim varaždinskim slučajevima zaraze. Kako u takvim okolnostima „objektivno i transparentno“ komunicirati? To samo dragi bog zna.

A kada nadležni šute ili daju (pre)malo informacija, caruju dezinformacije, histerije i nagađanja, htjeli to mediji ili ne. To se posebno vidjelo nakon trećeg i četvrtog slučaja oboljenja u Varaždinu te otkazivanja nekih javnih okupljanja. Izuzmu li se nagađanja u vezi identiteta zaraženih, najviše se špekuliralo o tome je li kod prvog slučaja došlo do kršenja samoizolacije, tako da bi se mogla napraviti lijepa lista mjesta gdje je i s kime sve (navodno) viđena njegova ekipa. A onda se pojavilo i pitanje kako je moguće da se od tog oboljelog zaraza nije proširila na druge, a od drugo oboljelog vozača jest?

- Ma sve su vam to povezani slučajevi! To vam je kao u Zagrebu. Znam ja o čemu se radi, ne trebate mene farbati. Dakle, to su četiri slučaja iz iste obitelji. Nikakav vozač kamiona nije posrijedi, nemojte obmanjivati. Vi znate o čemu je tu riječ, ali ne pišete kako se oboljeli zove i da se šetao, a nije se ništa poduzimalo. Ako se nešto ne poduzme, još više će biti zaraženih. Zašto se ne može dati ime i prezime da bi se ljudi testirali, sukus je jednog od poziva koji smo primili od čitatelja, kojem je očigledno promaklo da se imena oboljelih ne objavljuju.

No, kako odgovoriti na ostale navode? Teško ili nikako bez informacija od nadležnih tijela. A dok su iz čakovečke bolnice u javnost izlazili već kod testiranja, još dva slučaja zaraze trebala su se dogoditi u Varaždinu pa da se “progovori”. Upravo zahvaljujući tom otvaranju, skeptičnima se moglo ukazati da nadležna tijela nisu primila niti jednu dojavu o kršenju samoizolacije. Uz to, navod o boravku oboljelog ili njemu bliskih osoba u ugostiteljskom objektu sportskog centra pokazao se izmišljotinom, što smo neposredno provjerili. Dakle, ništa boljeg nema protiv panike od provjere informacija i, prije svega, podataka od za njih nadležnih tijela, koji bi morali biti jednoznačni, a ne kao što se to navodilo o navodnom kršenju samoizolacije.

Označeno u