Da se ne baci

| 22.2.2021. u 21:19h | Objavljeno u Iz moga kuta

U nekoliko sati cijepit će se 1100 naših građana, koji će se pozivati prema redoslijedu prijave i prema kriterijima propisanim za drugu fazu cijepljenja (stariji od 65 godina i/ili kronični bolesnici), a spremna je i rezervna lista s popisom osoba koje će biti pozvane da se isti dan odazovu na cijepljenje u slučaju nedolaska naručene osobe.

Ovu su vijest medijima diljem Hrvatske poslali u subotu iz Međimurske županije, koju su neki odmah vidjeli kao prvu sredinu u kojoj bi se mogla postići ciljana procijepljenost i kraj agonije izazvane korona virusom. Međutim, i drugi su imali konja za trku. Ali kakvog! Naime, gotovo istovremeno, mediji su primili i priopćenje s južne strane Drave, točnije iz varaždinske Opće bolnice.

- Od 5. do 25. siječnja sedmom dozom cijepljeni su radnici OBV, zdravstveni radnici u mirovini, radnici obrazovnih ustanova za zdravstvene kadrove (uključujući i rektora Sveučilišta Sjever), članove obitelji (uključujući i suprugu ravnatelja koja je zdravstveni radnik i radi u vrtićkim jaslicama) odnosno druge u tom trenutku dostupne osobe kako bi se upotrijebile sve doze cjepiva, izvijestili su iz bolnice, napominjući da nisu mogli postupati drugačije nego su postupili „kako bi se svaka doza cjepiva utrošila u određenom kratkom vremenu“, odnosno da „u odnosu na kontekst vremena u kojem se aktivnosti provode ne smatraju nepravilnošću i odstupanjem“.

Sudeći prema komentarima na društvenim mrežama, mnogima diljem Hrvatske nije baš sjelo ovo objašnjenje tko se sve, čime i zašto cijepio u OBV, objašnjenje koje se u biti svodi na ono iz dubrovačke bolnice: cijepili smo i druge, bliske nam osobe zbog malog interesa zdravstvenih radnika, ali to nije „ništa nepropisno jer propisi ne postoje”. Takvo objašnjenje nije zadovoljilo ni ministra zdravstva, koji je osudio cijepljenje osoba bliskih ravnatelju OB Dubrovnik. O varaždinskom slučaju još ništa.

No, ne treba sumnjati u to što će reći jer, istina, protokoli u vezi cijepljenja nisu postojali do prošlog tjedana, ali zato su još od prosinca poznati kriteriji prema kojima se određuje tko se kada cijepi. Uostalom, tu je zdravi razum koji govori da u slučaju nedostatka ljudi iz prve faze (zdravstveni djelatnici, domovi), slijede oni iz druge faze: stariji od 65 godina i/ili kronični bolesnici. A u takvu skupinu teško da spadaju svi koji su u siječnju cijepljeni u OBV.

Neki će možda reći čemu panika pa vodili su se po Milanovićevoj „da se ne baci“. No, ovdje se nije radilo o “gablecu”, već o cjepivu koje spašava život rizičnijima. Međutim, zanima li koga to, osobito nadležne? Baš i ne, sudeći po njihovim komentarima. Kao da se slažu s krilaticom “Misli na druge, cijepi svoje”. Ili uzmi sebi i za svoje. Kud nas to vodi i dovelo nas je - vidimo svakog dana po broju isljednih i sl. Nažalost.

Označeno u