Bog, priroda, lopovi i struka

| 12.1.2021. u 09:20h | Objavljeno u Iz moga kuta

Bog, priroda, lopovi i struka. U ovom se „četverokutu“ uglavnom traži krivac za razoran zemljotres, koji je pogodio Banovinu, a posebice velike štete. Svevišnjeg se brzo izuzelo od svake odgovornosti jer, naravno, potres je prirodna pojava. No, što to nije? Njegove sreće nisu lopovi i kriminalci, iako još nije jasno tko su oni i postoje li doista u ovom slučaju. Ipak traže se odgovorni za raspadanje građevina obnovljenih nakon domovinskog rata.

A tko će na to ukazati, ako ne Radimir Čačić, bivši ministar i varaždinski župan, koji ima poseban nos za kriminal? Naglašavajući da je bilo rodbinskih veze između nekih političara i izvođača radova, Čačić veli da je kao ministar imao dojave o nekvalitetnoj gradnji te je formirao posebnu upravu za kontrolu koja je DORH-u predala dokumentaciju o obnovi pa je lako provjerljivo tko je što i kako gradio, odnosno što se dogodilo.

No, USKOK je tek prošli tjedan zatražio od policije provođenje kriminalističkog istraživanja u vezi s time, dok su nam iz Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine ukazali da, ako postoje propusti u izgradnji kuća tijekom poslijeratne obnove, to će preispitati i Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje koji je za te radove i nadležan.

Međutim, dok se čeka što će reći nadležni u vezi nekvalitetne obnove, odnosno hoće li se zbog svega ustrojiti saborsko istražno povjerenstvo, neki ukazuju da su propisi bili takvi da za objekte u VIII. stupnju MCS seizmičnosti (područje Petrinje) i visine prizemlje plus jedan kat, kakvi su bili svi obnavljani objekti, uopće nije bio potreban proračun otpornosti objekta na seizmiku niti je trebalo izvoditi vertikalna armirano-betonska ojačanja, koji sprečavaju da se zidane kuće „rasipaju“!?

Ako je istinu tako - što ne bi trebalo iznenaditi jer su nakon potresa u talijanskom L’Aquilu zbog sporne obnove prozivani ne samo mafijaši i Berlusconi, nego i seizmolozi koju su čak našli i na sudu - jasno je da je prije svega zakazala građevinska i druga struka, a onda oni koji su slijedili „pametnjakoviće“ po čijem se uputama donosili manjkavi propisi u vezi obnove i gradnje prije dvadesetak godina pa nije ni čudo da su se kuće iz tog vremena raspale, dok su stotine godina stare drvene katnice nakon potresa uglavnom ostale bez većih oštećenja.

I zbog takvih opet nam se prazne džepovi, a još k tome moramo slušati mudrolije poput ove da će na Petrinji i Sisačko-moslavačkoj županiji Vlada ili pobijediti ili će pasti jer izlaza - nema!? Bahatost, očito, nije endemska pojava.

Označeno u