Željko Tomašić: Svedeni smo na "kasice prasice" za pokriće loših odluka politike

| 12.9.2016. u 15:24h | Objavljeno u Aktualno

Iako postoji već gotovo desetak godina, žalosti činjenica što je još i danas malo tko upućen u prava potrošača koja su im dana Zakonom o zaštiti potrošača. Neinformiranost potrošača još je uvijek iznimno visoka pa se u organizaciji lokalnih savjetovališta organizira niz predavanja kako bi se barem donekle smanjio taj postotak. U Varaždinu je tako održan okrugli stol “Regionalna i lokalna samouprava u sustavu zaštite potrošača”, na kojem je o implementaciji Zakona o zaštiti potrošača te provođenju Nacionalnog programa zaštite potrošača govorio mag. inf. aedif. Željko Tomašić, predsjednik Regionalne organizacije zaštite potrošača Karlovac.

– Temeljni problem je što su se potrošači “navikli” da im sve rješava netko drugi pa tek kada shvate da su prevareni, traže pomoć udruga za zaštitu potrošača. No tada je najčešće prekasno ili je rješavanje problema jako otežano – upozorava.

Potrošači, kako upozorava, nemaju naviku učlaniti se u udruge za zaštitu potrošača, a još manje osnivati udruge da zaštite svoja prava, što pak uzrokuje problem kada udruge nastoje lobirati za izmjene zakona i propisa jer se traži broj potrošača koje predstavljaju.

Opširnije pročitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti...