Zbog sumnji u količine otpada USKOK dolazi i u Piškornicu!? Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Zbog sumnji u količine otpada USKOK dolazi i u Piškornicu!?

| 8.6.2020. u 19:21h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Može li ijedan ozbiljniji, veći projekt povezan sa smećem u nas proći bez sumnji u kriminal? Čini se nikako ili vrlo teško. Naime, zbog sumnji da se manipulira količinama otpada na četvrtoj plohi Piškornice, odlagalištu u Koprivničkom Ivancu na koji se (je) dovozi(o) i komunalni otpad iz Varaždinske županije, Općina Koprivnički Ivanec podnijela je kaznenu prijavu USKOK-u!

Podnošenjem kaznene prijave dodatno su se usložili ionako loši odnosi između čelništva poduzeća Piškornica sanacijsko odlagalište, koje vodi istoimeno odlagalište, te spomenute općine u kojoj bi se već godinama planira graditi Regionalni centar za gospodarenje otpadom za četiri sjeverozapadne županije, među kojima je i Varaždinska županija. Štoviše, Općina Koprivnički Ivanec je i suvlasnik poduzeća Piškornica sanacijsko odlagalište!

Da su odnosi daleko od onakvih kakvi bi trebali biti između subjekata koje se tiče ovako veliko ulaganje, kao što je RCGO - kojemu je nedavno zeleno svjetlo napokon dala i Europska komisija - postalo je jasno neposredno prije izbijanja koronakrize, kada su se čelnici Općine Koprivnički Ivanec te udruge Zelena Piškornica javno požalili da „nisu uspjeli ostvariti nikakav dijalog s Upravom Piškornice sanacijsko odlagalište koje godinama manipulira količinama otpada“, dok se s odlagališta „u ljetnim mjesecima širi nepodnošljiv smrad“ i povećava „opasnost od dodatnog zagađenja već zagađenih podzemnih voda“, a nadležne institucije, prije svega Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, „kontinuirano ignoriraju ovaj problem“.

- Općina Koprivnički Ivanec, kao 10-postotni suvlasnik Piškornice sanacijsko odlagalište, mora imati uvid u sve podatke. No, nakon našeg dopisa, uprava nam je zabranila snimanje dronom na koje smo se odlučili zbog sumnji da su količine odloženog otpada veće. Budući da suglasnost od njih nismo dobili, angažirali smo zagrebačku tvrtku, čija je 3D analiza ukazuje da je na odlagalište dovezeno više otpada nego što je prikazano od strane tvrtke Piškornica sanacijsko odlagalište. Kako je riječ čak o 40.000 tona, postavlja se pitanje gdje je nestalo 13,7 milijuna kuna, rekao je Mario Švegović, načelnik Općine Koprivnički Ivanec.

Načelnikove navode su, međutim, odlučno odbacili u poduzeću Piškornici sanacijsko odlagalište. Pri tome su ukazali na dopis dostavljen Općini Koprivnički Ivanec, a posebice da je zatražen novi inspekcijski nadzor i izvanredno geodetsko snimanje odlagališta, a čijim će rezultatima izvijestiti nadzorni odbor, skupštinu društva (suvlasnike) i javnost.

- U potpunosti stojimo iza naših objavljenih podataka, a nakon istupa načelnika Švegovića, koji nije prihvatio sudjelovati u izvanrednom nadzoru, kojeg smo, ponavljamo, sami zatražili, posve nam je jasno da od tog suvlasnika ne možemo očekivati odgovoran i na činjenicama utemeljen pristup, jer su mu očito njegovi partikularni i osobno politički interesi na prvom mjestu, poručio nam je Marijan Blažok, direktor poduzeća Piškornica sanacijsko odlagalište.

Ponašanje i postupanje općinskog načelnika, kako je ocijenio, protivno je „temeljnom načelu pravnog poretka, koje polazi o nužnosti da se čak i pravo koje nekome pripada ostvaruje jedino i samo u zakonom propisanom postupku ovlaštenih državnih tijela“.

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...