Zbog nepravilnosti u poslovanju s kupcima, Međimurje-plinu prekršajni postupak

Napisao/la: -
Zbog nepravilnosti u poslovanju s kupcima, Međimurje-plinu prekršajni postupak Foto: Ilustracija

Zbog sumnje da je počinjen prekršaj iz Zakona o regulaciji energetskih djelatnosti, odnosno zbog nepravilnosti vezanih uz poslovanje s kupcima plina u domaćinstvima, Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) će protiv Međimurje-plina iz Čakovca i njegove odgovorne osobe pokrenuti sudski postupak.

Sve je počelo, kako se navodi u odluci Upravnog vijeća HERA-e, nadzorom provedenim još 2016. nakon prigovora jednog od krajnjih kupaca, koji je tražio ocjenu je li s mjerodavnim propisima sukladan ugovor o opskrbi prirodnim plinom do 1. 4. 2017., odnosno od 1.4.2017. do 30.09.2018. godine.

HERA je utvrdila da nije u skladu s odredbama Zakona o tržištu plina i Općih uvjeta opskrbe plinom ovaj ugovor, koji je Međimurje-plin dostavljao kućanstvima. Stoga je Međimurje-plinu, pod prijetnjom pokretanja prekršajnog postupka, još 2016. naloženo da ugovor uskladi te da takav, usklađeni ugovor dostavi kupcima na sklapanje, kao i da HERA-i dostavi popis krajnjih kupaca, koji koriste javnu uslugu opskrbe plinom s kojima je sklopljen ugovor, zatim popis kupaca koji koriste javnu uslugu opskrbe plinom kojima je na sklapanje dostavljen prijedlog ugovora o opskrbi plinom te popis kupaca koji koriste javnu uslugu opskrbe plinom s kojima je sklopljen ugovor o opskrbi plinom u obvezi javne usluge.
Međimurje-plin je uskladilo ugovor te dobilo suglasnost HERA-e u studenom 2016., a ugovor je objavilo i na svojoj internetskoj stranici. No, HERA je utvrdila da do krajnjeg propisanog roka, odnosno do 31. siječnja 2017., traženi popisi kupaca nisu u potpunosti dostavljeni, a dio dostavljenih podataka, koji se odnosi na broj kupaca, nije bio u skladu s podacima, koje je Međimurje-plin dostavljalo HERA-i u sklopu “Kvartalnog istraživanja tržišta plina u RH”.

Stoga je HERA 7. studenoga 2017. provela dodatni nadzor, kojim je utvrđeno da Međimurje-plin nije u cijelosti postupilo u skladu s odlukama iz 2016. Utvrđeno je da je Međimurje-plin kupcima iz kategorije kućanstvo istovremeno poslao na potpis i usklađeni ugovora, ali i Ugovor o opskrbi plinom izvan javne usluge (“Ugovor o opskrbi prirodnim plinom”), ne očitujući se pritom jesu li i na koji način krajnji kupci iz kategorije kućanstvo dobili sve relevantne podatke na temelju kojih bi mogli samostalno zaključiti koja je usluga opskrbe plinom - u obvezi javne usluge ili izvan javne usluge - za njih povoljnija.

Što je još utvrđeno nadzorom HERA-e u međimurskom opskrbljivaču plinom, doznajte u novom broju Varaždinskih vijesti

Ivana Dreven

Novinar

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.