Za Varaždinsko bučino ulje pokrenut postupak zaštite naziva oznakom zemljopisnog podrijetla

J.Š./Varaždinske vijesti | 12.3.2019. u 16:32h | Objavljeno u Aktualno

Budući da Varaždinsko bučino ulje ima specifičan i jedinstven okus, iznimno je kvalitetno i ima niz blagotvornih učinaka na zdravlje za ovaj izvanredan proizvod je udruga „Varaždinsko bučino ulje“ uz potporu Varaždinske županije pokrenula postupak zaštite naziva oznakom zemljopisnog podrijetla na razini Republike Hrvatske.

- Zahtjev za zaštitu s opsežnom dokumentacijom, na kojoj se radilo godinu i pol dana, 28. veljače je predan Ministarstvu poljoprivrede. Varaždinsko bučino ulje je izuzetno važan proizvod za koji do kraja godine očekujemo dobivanje nacionalne zaštite, a potom u roku od jedne i pol do dvije godine i na razini EU. Time je Varaždinska županija postala jedina u Hrvatskoj s četiri autohtona proizvoda koji su već zaštićeni ili u postupku zaštite. Poznato je da Varaždinsko zelje ima zaštićenu oznaku izvornosti pri EU, Zagorski puran zemljopisnog podrijetla u EU, a Varaždinski klipič zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla u Hrvatskoj te je u postupku zaštite pri EU – rekao je župan Radimir Čačić.

Upravo je on prije godinu i pola pokrenuo promociju i brendiranje ovog ulja, koje je dobilo svoju knjigu recepata, ali i originalnu bocu s etiketom.

- Na Varaždinsku županiju se odnosi 25 posto ukupne proizvodnje bučinog ulja u Hrvatskoj, a 1 posto na razini EU. Kvaliteta je vrhunska i napokon prepoznata zahvaljujući našim aktivnostima. Putem udruge Varaždinsko bučino ulje kvaliteta ulja se kontinuirano prati i mjeri, ali je i propisano da se originalna boca s oznakom „Varaždinsko bučino ulje“ smije puniti isključivo 100 posto čistim bučinim uljem, bez ikakvih primjesa ili mikseva. To danas nema nijedan drugi brend u Hrvatskoj. Kad završi postupak zaštite, dodatna vrijednost na originalnoj boci bit će markica s oznakom zemljopisnog podrijetla – istaknuo je župan Čačić.

Za proizvođače je postupak zaštite iznimno važan, navela je Andreja Petrović, tajnica udruge Varaždinsko bučino ulje.

– Za nas to znači prepoznatljivost na tržištu. Kad proizvod ima oznaku zaštite na nacionalnoj, a potom i na EU razini, lako se možete predstaviti i kupac vas ozbiljnije shvaća, jer zna koje je podrijetlo proizvoda i zna da je kvalitetno. Nadam se da ćemo mi proizvođači iskoristiti prednosti koje imamo te da ćemo se etablirati na nacionalnoj, ali i europskoj razini. Sve preduvjete za proizvodnju imamo i potrudit ćemo se osigurati količine i kvalitetu – rekla je Andreja Petrović.

Zaštita „Varaždinskog bučinog ulja“ temelji se na tradicionalnoj proizvodnji, koja na području županije ima višestoljetnu tradiciju, kao i na kontinuiranom korištenju imena.

- Na početku smo postupka zaštite, ali na kraju s prikupljanjem opsežne dokumentacije kojom smo, vjerujem, dokazali da je Varaždinsko bučino ulje ovdje prisutno desetljećima, da se njegovo ime koristi te se upotrebljava u svakodnevnom životu. U povijesnim zapisima navedeno je da su se još prije 150 godina u selu Biškupec pokraj Varaždina stanovnici bavili uzgojem buča i proizvodnjom bučinog ulja. Polovicom 19. stoljeća počela je manufakturna proizvodnja, a na Prvoj dalmatinsko-hrvatsko-slavonskoj gospodarskoj izložbi 1864. godine u Zagrebu jedina bučina ulja bila su predstavljena upravo iz Varaždinske županije. Proizvodili su ih barun Metel Barlabaševečki Ožegović iz sela Bela te barun Juraj Rauch iz sela Martijanec – iznio je pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Dragutin Vincek.

Uvjeti za uzgoj buča golica u županiji su idealni zbog tla i mikroklime zahvaljujući čemu „Varaždinsko bučino ulje“ postiže posebnu kvalitetu. Sadrži visoki udio nezasićenih masnih kiselina poput esencijalne linolne i oleinske kiseline, što ga svrstava među najznačajnije izvore omega-3 nezasićenih masnih kiselina, čiji je učinak na zdravlje znanstveno dokazan.

– Nutricionisti preporučuju da se svaki dan konzumira jedna čajna žličica Varaždinskog bučinog ulja – napomenuo je Vincek.