Za poljoprivrednike 4,2 milijuna kuna: Varaždinska županija raspisala javni poziv za dodjelu potpora u poljoprivredi

J.Š./Varaždinske vijesti | 6.3.2020. u 11:30h | Objavljeno u Aktualno

Poljoprivrednici se i ove godine mogu javiti na Javni poziv za dodjelu potpora male vrijednosti u poljoprivredi Varaždinske županije. Poziv je raspisan danas, 6. ožujka, a za direktne potpore je u županijskom proračunu osigurano 4,2 milijuna kuna. Provodit će se i mjera „Proljetna sjetva“ u sklopu koje će Županija i ove godine putem Garancijske agencije Varaždinske županije (GARA) izdavati jamstva OPG-ovima u svrhu financiranja proljetne sjetve ili sadnje.

- Pozivamo sve poljoprivrednike da i ove godine Varaždinskoj županiji predaju zahtjeve za direktne potpore po ukupno 12 različitih mjera, odnosno GARA-i za jamstva za proljetnu sjetvu. Gleda li se broj zahtjeva koje su podnijeli lani, s velikim zadovoljstvom možemo reći da su se ulaganja u poljoprivredu značajno povećala. I dok je 2018. godine Županiji bio podnesen 531 zahtjev te je odobreno 2,2 milijuna kuna, prošle godine primili smo čak 819 zahtjeva po kojima je odobreno 3,8 milijuna kuna direktnih potpora. Najveći pomak postignut je po pitanju osiguranja usjeva, nasada i stoke, čemu je indirektno pridonijela mjera „Održiva poljoprivredna proizvodnja“ uvedena 2018. godine. I dok je 2017. bilo svega 7 osiguranih, prošle godine je bilo čak 450 osiguranih poljoprivrednika – rekao je zamjenik župana Tomislav Paljak.

Potpore se i ove godine mogu ostvariti putem sljedećih 12 mjera: okrupnjavanje ili analiza poljoprivrednog zemljišta, podizanje trajnih nasada, nabava ili modernizacija postojećih plastenika ili staklenika, očuvanje tradicionalnih proizvoda, obrta i usluga, ekološka proizvodnja, nabava sustava za navodnjavanje ili za zaštitu od tuče, usklađivanje proizvoda i usluga s potrebama tržišta, zadružno poduzetništvo, cjeloživotno obrazovanje, kao i održiva poljoprivredna proizvodnja.

- Ponovno posebno izdvajamo mjeru „Održiva poljoprivreda proizvodnja“ koju smo uveli prije dvije godine s ciljem da se poljoprivrednike rastereti u redovnom poslovanju te ih se potakne na osiguranje. Riječ je o jedinstvenom modelu koji je osmislila i jedina u Hrvatskoj provodi Varaždinska županija, a cilj je podizanje svijesti o važnosti osiguranja jer je upravo to najbolji način prevencije elementarnih nepogoda. Vjerujemo da će u sustav osiguranja ući svi poljoprivrednici koji se profesionalno bave ovom važnom djelatnošću – rekao je zamjenik Paljak.

Županijskim potporama je u 2019. ostvaren niz ulaganja, čak 40 posto više u odnosu na prethodnu godinu. – Županija je, primjerice, sufinancirala nabavu punilice, preše, odnosno posuda za skladištenje bučinog ulja, navigator za preciznu sjetvu i sadnju, nabavu stroja za poliranje krumpira, kao i modernizaciju te proširenje farme krava. Potpore smo dodijelili za nabavu 34 krave, 148 nazimice, 292 ovce i 150 koza za 35 OPG-ova, dok je za 18 OPG-a sufinancirana kupnja trajnih nasada, pri čemu najviše sadnica lijeske, 7.960 komada, a slijede maline, jabuke, jagode, orasi i trešnje. Poljoprivrednici su ulagali značajno više i u okrupnjavanje zemljišta, o čemu govori podatak da je 2018. za tu mjeru stiglo 50 zahtjeva, a lani dvaput više, 99 zahtjeva. Sufinancirali smo i nabavu sustava za navodnjavanje te za zaštitu od tuče, kao i plastenika ili staklenika. Posebno treba izdvojiti i ekološku proizvodnju, za koju smo lani primili čak 40 zahtjeva – izvijestio je pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj dr. sc. Dragutin Vincek.

Za mjeru „Proljetna sjetva“ također raste interes. - Upravo su sjetva ili sadnja najkritičniji dio u poljoprivrednoj proizvodnji, pa ćemo i ove godine putem GARA-e izdavati jamstva. U 2018. godini izdano je šest, a 2019. osam jamstava. Cilj svih ovih mjera jest potaknuti ljude da ostanu ovdje, u našoj županiji i obrađuju svoju zemlju, s čime smo svi na dobiti jer jedemo zdravu i lokalnu hranu te imamo čisti okoliš – naveo je zamjenik Paljak.

I dok se za mjeru „Proljetna sjetva“ zahtjevi dostavljaju GARA-i, zahtjevi za potpore po Javnom pozivu podnose se Varaždinskoj županiji. Zahtjevi se Županiji podnose tijekom cijele godine, odnosno najkasnije do 30. studenoga 2020. godine, rješavaju se prema vremenu zaprimanja, a najkasnije do 15. prosinca ili dok se sredstva ne potroše. Potrebno je istaknuti da se potpore dodjeljuju za ulaganja koja su realizirana ili će biti realizirana u 2020. godini, a procedura je vrlo jednostavna. Zahtjev se podnosi na posebnom obrascu za svaku pojedinu mjeru, a mogu se dobiti u Upravnom odjelu za poljoprivredu i ruralni razvoj Varaždinske županije ili preuzeti na internetskoj stranici Županije.

Zahtjevi se Varaždinskoj županiji mogu podnijeti za sljedeće mjere:

MJERA 1. Okrupnjavanje i povećanje poljoprivrednog zemljišta – maksimalan iznos potpore je 15.000 kuna po korisniku godišnje.

MJERA 2. Analiza poljoprivrednog zemljišta – minimalna površina za analizu tla iznosi 0,2 hektara, a jednom korisniku se sufinancira najviše 15 analiza godišnje.

MJERA 3. Očuvanje tradicionalnih proizvoda, obrta i usluga – iznos sredstava po jednom korisniku je do 20.000 kuna godišnje.

MJERA 4. Cjeloživotno obrazovanje – potpora do 5.000 kuna godišnje.

MJERA 5. Podizanje trajnih nasada – subvencioniranje nabave kvalitetnih voćnih sadnica i sadnica ljekovitog i aromatičnog bilja. Iznos po korisniku je do 15.000 kuna godišnje.

MJERA 6. Nabava i postavljanje sustava za navodnjavanje – iznos potpore je do 25.000 kuna godišnje po korisniku.

MJERA 7. Nabava i postavljanje sustava za zaštitu od tuče - iznos potpore je do 25.000 kuna godišnje po korisniku.

MJERA 8. Nabava novih ili modernizacija postojećih plastenika ili staklenika - iznos potpore je maksimalno 25.000 kuna godišnje po korisniku.

MJERA 9. Usklađivanje proizvoda i usluga s potrebama tržišta – za sufinanciranje nabave rasplodnog stada u svinjogojstvu, govedarstvu, kozarstvu i ovčarstvo. Ujedno se sufinancira nabava automata za izravnu prodaju, primjerice jajomata i mlijekomati te drugo.

MJERA 10. Ekološka proizvodnja – za troškove stručnog nadzora i sustava ocjenjivanja ekološkoj proizvodnji, najviše 5.000 kuna godišnje.

MJERA 12. Zadružno poduzetništvo – cilj stvaranje obiteljskih zadruga – maksimalan iznos po korisniku je 150.000 kuna godišnje.

MJERA 14. Održiva poljoprivredna proizvodnja - očuvanje sastavnica okoliša (tlo, voda, zrak,…) u poljoprivrednoj proizvodnji kroz sustav održivosti - maksimalan iznos potpore je 18.000 kuna po korisniku godišnje.

Označeno u