Vina Vinarije Kopjar osvojila srebro i broncu na Decanteru!

Napisao/la: vv -

S ovogodišnjeg Decanter World Wine Awardsa (DWWA), najvećeg ocjenjivanja vina u svijetu u Londonu, na kojem je bilo više od 17.000 uzoraka, Vinarija Kopjar vratila se sa dva odličja: srebrom za organski Rajnski rizling iz 2015. te broncom za Sauvignon 2016. Ove godine su to jedine medalje koje dolaze u neku od vinarija sa varaždinskog područja i potvrda da se i u ovom dijelu sjeverozapadne Hrvatske proizvode sve kvalitetnija vina i vina koja se prepoznaju izvan granica regije.

kopljar vina3

- Ovu berbu kušao sam još u drugom mjesecu i vina su bila zaista dobra, pa se ne čudim da je osvojio visoka priznanja. Sauvignon iz ‘16 je bio svjež, čist, lagan, mirisan i krasan, a Rajnski iz ‘15 je bio puno ozbiljnije vino s više dubine i trajanja, naglašenom kiselinom, tipičnim citrusnim i petrolejskih tonovima. Onako, ozbiljno food vino za ambiciozne restorane koji znaju spariti rieslinge, veli Saša Špiranec.

Velika ulaganja
Vinarija Kopjar djeluje u sklopu poduzeća Comet iz Novog Marofa, a vinogradi i vinski podrum smješteni su na samom rubu Varaždinske županije, na granici s Krapinsko zagorskom županijom u mjestu Podrute, odnosno Pece.

- Počeli smo gotovo slučajno, spletom okolnosti, prije pet godina. Naime, raniji vlasnik vinograda, koji je još prije desetak godina bio jedan od pionira ekološkog vinogradarstva u Hrvatskoj zapao je u poslovne probleme, vinogradi i započeti objekt je bio zapušten i devastiran i tada sam odlučio preuzeti čitavi projekt, prisjeća se Robert Kopjar.

Sam projekt vinarije bio je za njega novi izazov, ali i nastavak tradicije proizvodnje vina, budući da je još kao dječak radio u očevom vinogradu i podrumu u kojem je proizvodnja bila na hobističkoj razini, dok je ovo sasvim jedna druga priča.

- U obnovi vinograda i vinarije koristimo i sredstva iz fondova Europske unije i kroz vinsku omotnicu. Moramo se pohvaliti da smo, prema informacijama koje imam, jedna od značajnijih investicija u vinarskom sektoru koja je ostvarena te je uspjela zadovoljiti kriterije za dodjelu bespovratnih sredstava u Hrvatskoj, napominje Kopjar.

Krajem prošle godine, kako dodaje, uspješno su završili rekonstrukciju vinarije s proizvodnim kapacitetima od oko 50 tisuća litara, nabavljena je nova oprema, a u sklopu objekta je uređena vinoteka s kušaonom vina, sve skupa na više od 400 m2.

kopljar vina18

- Ove zime smo, također kroz fondove EU, uspjeli osigurati financiranje dijela rekonstrukcije starih nasada te smo iskrčili hektar starih nasada i na toj površini zasadili novih 5000 sadnica sauvignona i žutog muškata, veli Kopjar.

Ekološko vinarstvo

Samo ekološko vinarstvo je vrlo zahtjevna i za sobom povlači velike rizike.

-Za razliku od konvencionalne proizvodnje, udio ljudskog rada i sama zaštita vinove loze je puno zahtjevnija, pa su i sami rezultati u teškim godinama za vinare lošiji, ali sami rezultati i kvaliteta vina koja se dobivaju iz tako uzgojenog grožđa su vrijedni truda i rizika, naglašava.

Prebroditi godine sa slabijim urodom, kao i osigurati stalna ulaganja do željene razine, ne bi bilo moguće bez stabilnosti Cometa u sklopu kojeg djeluje Vinarija Kopjar, kao i poduzeća Pro-eco koji posluje u sustavu grupe.

-Pro-eco je tvrtka koja nudi čitavu lepezu preparata, organskih gnojiva, ojačivača bilja i sredstava za zaštitu bilja namijenjenih ekološkim proizvođačima, ali i sve više konvencionalni poljoprivredni proizvođači traže naše proizvode.

Svi su proizvodi certificirani za ekološku proizvodnju, a nude se u profesionalnim većim pakiranjima, kao i u manjim, hobističkim. Ono što nudimo ekološkim proizvođačima i sami koristimo, kako u našim vinogradima, tako i u našim voćnjacima kod Karlovca. To su naši test poligoni, tako da potrošačima nudimo ono što je u praksi potvrđeno, naglašava Kopjar.

Medalje od Londona do Dubrovnika

-S obzirom da smo kratko vrijeme prisutni na vinskoj sceni i da smo relativno neprepoznatljivi, mogu reći da smo uspjeli postići zavidnu razinu kvalitete naših vina, veli Kopjar.

Dokaz tome, kako dodaje, su i regionalne, lokalne izložbe vina.

-Na nedavno završenoj Zlatnoj kapljici s našim vinima smo osvojili četiri zlata i jedno srebro, a na jubilarnom, 50. natjecanju zagorskih vina u Bedekovčini, održanoj prije nekoliko dana, Sauvignon i Graševina su osvojili zlato, a Rose Cabernet sauvignon srebro, ukazuje Kopjar.

Sauvignon Vinarije Kopjar je i na nedavno održanoj izložbi sauvignona u Ptuju uvršten među tri odabrana sauvignona iz Hrvatske.

-Varaždinska je regija sve prepoznatljiva po vinogradarstvu, i to po kvaliteti, što je zasluga i udruga vinogradara hobista koje su zaslužne što se njihovim edukacijama iz godine u godinu dobivaju sve kvalitetnija vina, ukazuje Kojpar.

Zbog tla i podneblja, kako dodaje, varaždinska regija u ovom je trenutku jedna od najpotentnijih regija što se tiče budućnosti vinogradarstva jer može proizvesti svježa i kvalitetna vina te s nižim alkoholima, a to je ono što tržište i vinoljupci sve više traže.

- U narednim periodu ćemo pokušati revitalizirati i neke stare, autohtone sorte poput Beline, te uz kvalitetno vinogradarstvo i podrumarenje proizvesti vina od autohtonih sorti koja će biti prepoznata ne samo ovdje, doma, nego i diljem lijepe naše, a mjesto će naći i na vanjskim tržištima, veli Kopjar te naglašava da su Rajnski rizling i sauvignon na Wine Chalengu (IWC) u Londonu osvojili odličja, a njihova vina su i na Dubrovnik festwein 2017 osvojili značajna priznanja.

kopljar vina29

I u vinoteci Varaždinskih vijesti

Iako već dobivaju značajna priznanja, vina Vinarije Kopjar zapravo su u fazi stvaranja brenda i prepoznatljivosti na tržištu.

- Naša vina se mogu pronaći u probranim restoranima u Zagrebu, uzduž jadranske obale, a i u nekoliko vrhunskih restorana u Varaždinu i okolici, napominje Kopjar, čija se vina mogu kupiti u vinoteci Varaždinskih vijesti na Korzu.

U samom Varaždinu je problem, kako dodaje, to što je premalo wein barova i vinoteka, odnosno wein shopova.

- Isto tako bilo bi poželjno da varaždinski ugostitelji i turistička zajednica prepoznaju kvalitetu vina varaždinskog kraja i potencijale dom ih vinara i daju prednost domaćim vinarijama, malim vinarima pred velikim industrijskim vinarijama, a naročito pred uvoznim vinima iz Slovenije, Makedonije i vinima sumnjivog porijekla koja se toče po kafićima varaždinskog kraja, upozorava Kopjar, čija će vina biti na Festivalu vina koji RC Varaždin Jug priređuje u petak, 2 lipnja, u Palatinu.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.