VIDEO Otvorenjem BIO manufakture obitelj Petrović povezala poljoprivredu i turizam

J.Š./ Varaždinske vijesti | 30.7.2020. u 08:26h | Objavljeno u Aktualno

- Premda se čini da je buče lako uzgajati, no nije to baš tako, a osobito ne u ekološkoj proizvodnji. Najveći izazov je riješiti se korova. U ekološkoj proizvodnji uništavamo ga isključivo mehaničkim putem. Osnovnu gnojidbu i prihranu vršimo isključivo certificiranim ekološkim gnojivima ili stajnjakom s ekoloških farmi, a poznato je kako buča voli „bogato“ humusno tlo – naglasio je Andrija Petrović koji je sa suprugom Andrejom javnosti predstavio bio manufakturu svog OPG-a u Zagrebačkoj ulici u Varaždinu, a gdje je prošlog tjedna održana promocija kušaonice ulja. Vlasnica OPG-a Andreja pozdravila je prisutne te im zaželjela ugodnu dobrodošlicu dok je Andrija održao prigodnu i zanimljivu prezentaciju o samome OPG-u, ekološkom uzgoju buče i pira, te o proizvodnji ulja.

Spoj poljoprivrede i turizma

Oni su prije 10-ak godina krenuli u bavljenje poljoprivredom iz nule. I od početka svoje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo usmjerili k ekološkoj proizvodnji uz pretpostavku da dodana vrijednost poljoprivrednim proizvodima može nadići izazove i probleme koje nosi konvencionalna proizvodnja. Iz više razloga odabrali su tikve za primarnu proizvodnju, ali istovremeno i pokrenuli proizvodnju specifičnih prerađevina od buče i bučina ulja, koji se mogu naći u nekim od domaćih trgovačkih lanaca pa i u inozemstvu.

- Bili smo apsolutni početnici, učili smo na greškama, a danas imamo 20-ak proizvoda u ponudi te smo realizirali cjelokupni proces od polja do stola. Naši se proizvodi prodaju na području cijele Hrvatske, a djelomično izvozimo neke proizvode u Belgiju i Francusku – kaže Andreja, dodajući da je dokaz kvalitete i “vjetar u leđa” zlatna medalja koju su primili u Belgiji na međunarodnoj izložbi Monde Selection u konkurenciji od 3200 izlagača prehrambenih proizvoda. U njihovoj se bio manufakturi djelomično prerađuje njihova sirovina, mogu se vidjeti, probati i kupiti svi njihovi proizvodi.

Direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini naglašava da je takvi princip rada važan, a privlači turiste.

- Najvredniji dio te priče je prodaja na kućnom pragu i izuzetno mi je drago da imamo ovakav prezentacijski poljoprivredni centar u županiji. Jedan je to spoj poljoprivrede i turizma – kaže Morandini.

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Mladen Jakopović naglasio je ekološku poljoprivredu kao imperativ i to ne samo za varaždinski kraj, nego za cijelu Hrvatsku.

- Tome moramo težiti. Naš udio u zajedničkoj europskoj poljoprivrednoj politici je 0,4 posto površine i 0,2 posto ukupne proizvodnje, a što je zanemarivo. Ako ne zadovoljimo kvalitetu pa čak i ekstrakvalitetu te brendiranje, kao što je ova bio manufaktura OPG-a Petrović kao jedna nadogradnja ne samo ekološke već i biodinamičke poljoprivredne proizvodnje, onda nema ni uspjeha. Od same se primarne poljoprivredne proizvodnje teško živi. Morate imati vrhunski proizvod, vlastitu prerađevinu i vlastito brendiranje da bi vas zamijetili. To je jednostavno budućnost Hrvatske i ovog našeg kraja kojeg želimo i turistički predstaviti. Cilj je turistima ponuditi slična izletišta gdje mogu probati vrhunske proizvode, kupiti i ponijeti sa sobom te nam se opet vratiti – rekao je Jakopović.

Ekološka i biodinamička proizvodnja - budućnost

Inače, OPG Petrović među rijetkim su biodinamičkim OPG-ima koji u ponudi osim klasičnog bučinog ulja i pira imaju vrlo specifične proizvode kao što su namazi od bučinih koštica s bosiljkom, češnjakom, čokoladirane bučine koštice, pirove mekinje i drugo.

Dijana Posavec, ravnateljica Centra dr. Rudolfa Steinera istaknula je da je biodinamička proizvodnja bučinog ulja rijetkost te da su upravo zato proizvodi ovog OPG-a prepoznati i vrlo kvalitetni.

- Što se tiče europske politike u narednom periodu, na razini EU financirat će se proizvodnje koje jesu prijateljske prema okolišu, a to je dakako ekološka i biodinamička proizvodnja koja je kao nadstandard. Znam da je OPG Petrović u certificiranoj ekološkoj proizvodnji te primjenjuju biodinamičke pripravke i koriste neke principe i metode biodinamičke proizvodnje i zato imaju tako dobre proizvode. Biodinamička proizvodnja bučinog ulja jest rijetkost i ona je specifična za ovaj sjeverni dio Hrvatske. Imamo i neke proizvođače u Međimurskoj županiji, ali OPG Petrović, koliko ja znam, vrhunski su u ovoj proizvodnji i vjerojatno jedini u Varaždinskoj županiji – rekla je Posavec.

Označeno u
Video sadržaj