Varaždinska županija obnavlja proizvodnju Varaždinske heljde po OPG-ima

Obnoviti proizvodnju heljde na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima Varaždinske županije, ali i cijele sjeverozapadne Hrvatske, cilj je projekta koji zajednički provode Varaždinska županija i Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba - podružnica u Varaždinskoj županiji u suradnji s obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Osim toga, cilj je sortu Varaždinska heljda upisati na sortnu listu Republike Hrvatske.

Program održavanja osnovnog sjemena heljde odvija se na tzv. pokušalištu u Šašinovcu, koje su prošli tjedan obišli predstavnici OPG-a Pocedulić, Mara Bogović predstavnica Savjetodavne službe i Dragutin Vincek, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Varaždinske županije.

Prema provedenim analizama i rezultatima istraživanja, sjeme najbolje populacije sorte Varaždinske heljde odabrano je kao osnova za nadziranu proizvodnju osnovnog sjemena na pokušalištu u Šašinovcu, ali i za daljnju prijavu na sortnu listu i obnavljanje proizvodnje heljde na OPG-ima, što će Varaždinska županija i dalje podržavati i nastaviti poticati.

- Korist od rezultata istraživanja i priznavanja sorte Varaždinske heljde imat će svi trenutni i budući proizvođači heljde u Republici Hrvatskoj, ali i prerađivači i pčelari koji heljdu koriste kao medonosnu biljku. Osim toga, rezultati provedenih pokusa s Varaždinskom heljdom, kao i rezultati istraživanja namijenjeni su svim potrošačima koji rado konzumiraju heljdu, ugostiteljskim objektima zainteresiranim da promiču gastronomiju temeljenu na autohtonim specijalitetima kao što su hajdina kaša, hajdini žganci, hajdina gibanica i kučanski koščičjak, a uz to i konditorskoj i pekarskoj industriji koje su već iskazale interes za otkup heljdinog brašna – rekao je pročelnik Dragutin Vincek.

S obzirom na to da je interes potrošača za konzumiranjem domaćih proizvoda sve veći, pokusi s Varaždinskom heljdom na području Varaždinske županije provode se već desetak godina.

Prije pet godina su sakupljeni uzorci sjemena lokalnih populacija Varaždinske heljde na OPG-ima sjeverozapadne Hrvatske i podaci o dosadašnjoj praksi uzgoja. Županija pokuse s Varaždinskom heljdom duži niz godina provodi u suradnji s OPG Pocedulić i Savjetodavnom službom.

Naime, OPG Pocedulić više od 20 godina na svojim oranicama sije tu poznatu sortu, koju su u literaturi spominjali kao sorta Bednja.

- U suradnji s Agronomskim fakultetom i Savjetodavnom službom prijavljen je projekt za revitalizaciju Varaždinske heljde. U sklopu tog projekta praćena su morfološka i agronomska svojstva prikupljenih populacija i ispitivana u poljskim pokusima postavljenim na tri lokacije, u kojima se ujedno utvrdila optimalna tehnologija uzgoja. Osim provedenih pokusa na kraju vegetacijske godine, provedene su molekularno-genetičke analize selekcioniranih populacija primjenom mikrosatelitskih markera, a u svrhu utvrđivanja genetske strukture i statusa sorte – pojašnjava Mara Bogović iz Savjetodavne službe.

Na temelju rezultata provedenih pokusa i genetske analize koji će poslužiti za buduću genetičku identifikaciju sjemenskog materijala, sorta Varaždinska heljda planira se upisati na sortnu listu Republike Hrvatske.

- Sveobuhvatna društvena korist od realizacije provedenog projekta s Varaždinskom heljdom je višestruka, počevši od selekcije i razvoja domaće sorte Varaždinske heljde, postavljanja temelja za povećanje proizvodnje domaćeg sjemena, kao i poticaja proizvođača na ekološku proizvodnju heljde, uz povećanje spoznaje hrvatskih proizvođača i potrošača o kvaliteti heljde kao vrijedne prehrambene namirnice. Da sada se heljda najčešće plasirala kao heljdina kaša ili kao heljdino brašno – napomenula je Mara Bogović.

Dodala je da se osiguranjem kvalitetnog sjemenskog materijala sorte Varaždinske heljde kao i povećanjem tehnoloških znanja, proizvodnih kapaciteta i poboljšanja ponude, može ostvariti i proširenje asortimana na tradicionalne poluprerađene i prerađene domaće proizvode.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.