Varaždinac otvorio obrt za turističkog pratitelja: Svaki Božić mu je radni, ali se ne žali

| 7.8.2017. u 13:20h | Objavljeno u Aktualno

- Kada nešto uistinu želiš i sanjaš - to i ostvariš - smatra Kristian Kos Grabar Broz, Varaždinac koji je nedavno uz pomoć poticaja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje otvorio obrt za pružanje usluga turističkog pratitelja Seven Seas 365.

Kristian se gotovo isključivo bavi pružanjem usluge turističkog pratitelja tijekom krstarenja na “cruiserima” i kaže kako posla ima.

Zato se nakon osam godina rada za druge agencije odlučio i sam otvoriti obrt.

- U zadnjih sedam godina krstarenja su u trendu rasta, tako da, ako se čovjek pravovremeno organizira, posla ima. Kada kažem pravovremeno se organizirati, to znači planirati godinu do dvije unaprijed - pojasnio nam je Kristian, koji je već počeo planirati sezonu 2018./2019.

- Sezona krstarenja razlikuje se od sezone ljetnih godišnjih odmora i zapravo počinje kada ona završava - 1. rujna, a traje sve do 1. srpnja - objašnjava Kristian, koji oko osam mjeseci godišnje provodi na brodu.

IMG 1813 900x675

- Ponekad zna biti teško. Posljednjih šest godina, primjerice, niti jedan Božić, ro- đendan ili Novu godinu nisam proveo u krugu bliskih ljudi. Ali opet, volim svoj posao i ne vidim se da bi nešto drugo radio, tako da i u tim situacijama pronađem nešto pozitivno i ne žalim se - pozitivan je Kristian. Unatoč svemu,i smatra da posao turističkog pratitelja nije naporan.

- Naravno, morate voljeti rad s ljudima i nove izazove. Ja svaki novi polazak gledam kao na novu avanturu i novi izazov. Svaka grupa s kojom idem ima 20 do 100 ljudi i jako je mnogo stvari koje moram rješavati i izazov je to napraviti, tako da ne bude žalbi ili prigovora - pojašnjava Kristian koji priznaje kako ima različitih tipova putnika...

Cijelu priču pročitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti