Ugostiteljima omogućiti povrat uplaćenog poreza na potrošnju iz gradskog proračuna

Napisao/la: vv -

Ivanečki gradonačelnik ne želi odustati od mjere potpore ivanečkim ugostiteljima.  Odlukom o mjerama potpore u vrijeme trajanja ograničenja i zaštite izazvanih virusom COVID-19, a koju je Gradsko vijeće donijelo 2. travnja 2020. godine, kao jedna od Kriznih mjera za poduzetnike predviđeno je oslobođenje od plaćanja poreza na potrošnju, i to za vrijeme trajanja Kriznih mjera te u periodu oporavka, i to 3 mjeseca nakon završetka Kriznih mjera.

Međutim, Ministarstvo financija, Porezna uprava - Središnji ured izdao je 5. svibnja obavijest kojom sve jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave upozorava da su i dalje dužne postupati prema odredbama Općeg poreznog zakona i pripadajućeg Pravilnika te omogućiti obveznicima plaćanja poreza na potrošnju odgodu i/ili obročnu otplatu dospjele porezne obveze, a pod uvjetima i na način kako je to propisano Pravilnikom.

Nadalje, ističu da nije dozvoljeno da predstavničko tijelo JLP(R)S donosi odluke kojima se odgađa dospijeće plaćanja lokalnih poreza i omogućava obročna otplata dospjelih obveza ili kojima se određene porezne obveznike oslobađa plaćanja lokalnih poreza za vrijeme trajanja mjera Stožera civilne zaštite RH donesenih uslijed epidemije virusa COVID-19.

Unatoč ovakve odluke Porezne uprave, za koju se saznalo ovih dana, a slijedom koje obveznici plaćanja poreza na potrošnju na području grada Ivanca ne bi mogli ostvariti pravo na oslobođenje plaćanja toga poreza (i unatoč tome što je riječ o porezu čiju visinu utvrđuje Gradsko vijeće), gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić ne želi odustati od ove mjere.

U vezi s time predložit će Gradskom vijeću donošenje drukčije odluke, kojom će Grad ugostitelje moći ipak osloboditi plaćanja poreza na potrošnju i to tako da će im omogućiti da iz proračuna Grada Ivanca zatraže povrat uplaćenog poreza za period važenja Kriznih mjera i za period oporavka.

U tom kontekstu stručne službe Grada Ivanca sve poduzetnike - obveznike plaćanja poreza na potrošnju upućuju da i dalje izvršavaju sve obvezne radnje prema Poreznoj upravi oko obračuna i plaćanja poreza na potrošnju.

 Podrži li Gradsko vijeće navedeni prijedlog gradonačelnika, nakon održane sjednice Gradskog vijeća svi ugostitelji će preko službene gradske internetske stranice www.ivanec.hr biti informirani o načinu ostvarivanja prava na povrat uplaćenog poreza na potrošnju iz proračuna Grada Ivanca.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.