Udruga Franak: Prekršajni sudovi kažnjavaju banke i nakon konverzije

Udruzi Franak dostavljena je najnovija presuda Prekršajnog suda u Novoj Gradišci kojom su kažnjeni Privredna banka Zagreb d.d., u iznosu 90.000 kuna, te odgovorna osoba Banke u iznosu 15.000 kuna, sve zbog neugovaranja fiksne marže u jednome CHF kreditu, i to nakon što je taj kredit već konvertiran u euro kredit, priopćeno je iz Udruge Franak.

- Time se potvrđuje ispravno mišljenje Udruge Franak da počinjeni prekršaj neugovaranja fiksne marže u CHF kreditu ne nestaje konverzijom valute CHF-a u euro - napominju iz udruge.

Iz Udruge Franak ujedno je priopćeno kako su saznali i da je DORH odbio postupiti po prekršajnoj prijavi člana Udruge, Gorana Aleksića, protiv HNB-a i guvernera Vujčića, koja je podignuta zbog prijavljenog prekršaja nečinjenja.

- Prijava je podnesena zbog odbijanja prijavljenih da pokrenu prekršajni postupak na Prekršajnom sudu u Zagrebu protiv Hypo banke zbog prekršaja na temelju članka 26. stavka 1. podstavka 28. Zakona o potrošačkom kreditiranju odnosno zbog neugovaranja fiksne marže s klijentom banke. Hypo banka je, kao i sve druge banke, početkom 2014. odredila fiksni dio kamate u kreditu samovoljno, čime je oštetila sve svoje klijente, pa je zatraženo da HNB pokrene prekršajni postupak na nadležnome prekršajnom sudu. Budući da je HNB to odbio, gospodin Aleksić je u svojstvu oštećenika onda prijavio HNB i Vujčića početkom 2015. DORH-u zbog prekršaja nečinjenja. DORH je nakon jednogodišnjeg razmatranja odbio postupiti po odnosnoj prijavi dajući za pravo HNB-u da ne mora po službenoj dužnosti goniti banke, nego to mogu i dužnici sami, ako smatraju da su oštećeni - priopćeno je iz udruge.

Dodaju da je na temelju prekršajnih prijava dužnika doneseno već nekoliko desetaka nepravomoćnih presuda kojima se banke kažnjavaju uglavnom s 80.000 kuna, a predsjednici uprava banaka sa po 10.000 kuna zbog opisanog prekršaja.

- Udruga Franak smatra da je neshvatljivo i neprihvatljivo da ovlaštena institucija Republike Hrvatske odbija prekršajno goniti pravne subjekte koji su u očiglednom prekršaju, i time posredno oštećuje Republiku Hrvatsku za nekoliko milijardi kuna, dok druga institucija smatra da je takvo ponašanje financijskog regulatora ispravno. Očigledno je da posao državnih institucija moraju i dalje obavljati "obični" građani Republike Hrvatske, koji nisu za to plaćeni i nemaju od toga nikakvu materijalnu korist, jer prekršajno gonjenje banaka donosi novac u državni proračun, dok tužitelj ima samo moralnu satisfakciju da je pravni subjekt koji krši zakon ipak na kraju kažnjen - smatraju u udruzi Franak.

Stoga Udruga Franak poziva dužnike s kojima banke nisu ugovorile fiksne marže, da i dalje optužuju banke na nadležnim prekršajnim sudovima.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.