U Županijskoj palači 20. veljače 1. znanstveni skup o Varaždinskom bučinom ulju

J.Š./Varaždinske vijesti | 19.2.2020. u 10:32h | Objavljeno u Aktualno

Koje su sve zdravstvene blagodati Varaždinskog bučinog ulja, prirodnog antioksidansa, a koji su izazovi i mogućnosti kad je u pitanju vrhunska kvaliteta bučinoga ulja? To su pitanja na koja će u četvrtak, 20. veljače, u Skupštinskoj dvorani Županijske palače na Franjevačkom trgu u Varaždinu odgovore dati ugledni hrvatski znanstvenici.

Prvi znanstveni skup posvećen Varaždinskom bučinom ulju počet će u 10 sati, a organiziraju ga Varaždinska županija i udruga Varaždinsko bučino ulje s ciljem istraživanja i vrednovanja bučinog ulja kao iznimnog proizvoda u zdravstvenom i gastronomskom smislu.

O zdravstvenim blagodatima bučinoga ulja govorit će prof. dr. sc. Ivančica Delaš s Medicinskog fakulteta u Zagrebu, a o bučinom ulju kao prirodnom antioksidansu dr. sc. Srećko Valić s Instituta Ruđer Bošković. O vrhunskoj kvaliteti bučinog ulja te izazovima i mogućnostima, predavanje će održati izv. prof. dr. sc. Sandra Balbino s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu.

O povijesti proizvodnje varaždinskog bučinog ulja govorit će mr. sc. Roman Ozimec iz Društva za istraživanje i očuvanje prirodne raznolikosti Hrvatske ADIPA, a znanstveni skup će zaključiti Davor Hostić, dipl. ing. preh. tehnologije iz Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole u Varaždinu, koji će održati predavanje o nutricionizmu i tradiciji spremanja autohtonih jela varaždinskoga kraja.
Ulaz na znanstveni skup je besplatan.

PROGRAM ZNANSTVENOG SKUPA „VARAŽDINSKO BUČINO ULJE“

10:00 Pozdravna riječ domaćina

10:15 - 10:35 Zdravstvene blagodati bučinoga ulja
prof. dr.sc. Ivančica Delaš, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

10:40 - 11:00 Bučino ulje - prirodni antioksidans
dr. sc. Srećko Valić, Institut Ruđer Bošković

11:05 - 11:25 Vrhunska kvaliteta bučinog ulja - izazovi i mogućnosti
izv. prof. dr. sc. Sandra Balbino, Prehrambeno-biotehnološki fakultet,
Sveučilište u Zagrebu

11:30 - 11:50 Povijest proizvodnje varaždinskog bučinog ulja
mr. sc. Roman Ozimec, ADIPA - Društvo za istraživanje i očuvanje
prirodoslovne raznolikosti Hrvatske

11:55 - 12:15 Nutricionizam i tradicija spremanja autohtonih jela varaždinskoga kraja
dipl. ing. preh. teh. Davor Hostić, Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola
u Varaždinu

 

Označeno u