U travnju završavaju radovi od 42 milijuna kuna na energetskoj obnovi Kaznionice Lepoglava

U travnju završavaju radovi od 42 milijuna kuna na energetskoj obnovi Kaznionice Lepoglava Foto: Krešimir Đurić

Radove na energetskoj obnovi objekata u sklopu Kaznionice Lepoglava, koji traju već punih mjesec dana, jutros su obišli ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević te direktor APN-a Goran Bradić.

Energetska obnova Kaznionice drugi je od tri velika projekta energetske obnove zgrada javnog sektora na području Varaždinske županije. Obnova zgrada Sveučilišta Sjever je u tijeku, a pri kraju su i pripreme za početak radova na energetskoj obnovi Opće bolnice Varaždin.

Energetska obnova Kaznionice provodi se temeljem Ugovora za uštedu energije i Ugovora za uštedu vode koji su potpisani u ožujku ove godine. Vrijednost ugovora za energiju je 38.840.801 kuna s PDV-om, a ugovora za vodu 3.017.642 kuna s PDV-om.

- Investicija ukupne vrijednosti 42 milijuna kuna na godišnjoj će razini donijeti uštedu od dva milijuna kuna. Osim što ovime poboljšavamo životne uvjete Kaznionice, podižemo i građevinski sektor, a ispunjavamo i obveze EU o energetskoj učinkovitosti i smanjenju emitiranja CO2. Obzirom da je riječ o kaznionici, projekt se provodi u vrlo složenim okolnostima, no radovi idu prema planu - kazao je Kuščević.

Direktor APN-a Goran Bradić napomenuo je pak kako projekt energetske obnove kaznionice pruža dobar primjer ostalim upraviteljima ustanova.

- Osim kaznionice, obnavlja se i zatvorska bolnica u Zagrebu i ovo je dobar primjer kako poboljšati uvjete zatvorenicima. Ovo je, nakon projekta energetske obnove OB Varaždin vrijednog 85 milijuna kuna, drugi najveći projekt energetske obnove u Varaždinskoj županiji vrijedan 42 milijuna kuna, a treći projekt vrijedan 29 milijuna kuna odnosi se na Sveučilište Sjever - rekao je Bradić.

Pomoćnik ravnatelja kaznionice Ivica Marković i Nikola Funda, direktor tvrtke Funda d.o.o., koja izvodi radove pojasnili su pak što točno uključuje energetska obnova kaznionice.

- Radi se o velikom prostoru koji uz više od 17.000 kvadrata krovova ima i otvorene prostore zbog čega zahtijeva ogromna sredstva za održavanje, ali i potrošnju. Potrošnja struje, vode i plina godišnje predstavlja ogroman financijski teret. Primjerice, ovisno o sezoni, cijena grijanja mjesečno iznosti 400.000 kuna. Osim znatne uštede energije, poboljšat će se uvjeti zaposlenika i zatvorenika, ali i sama stabilnost sustava i postrojenja. Radovi uključuju zamjenu rasvjetnih tijela i vanjske ovojnice, a osim vizualnog dojma, doprinos obnove zasigurno će biti i komfor - istaknuo je pomoćnik ravnatelja kaznionice u kojoj se nalazi 500 zatvorenika i 410 zaposlenika.

Usto, Marković je dodao da se, unatoč radovima, život u kaznionici odvija normalno.

- Svi su odjeli odradili sve potrebne zadaće kako radovi ne bi utjecali na normalno odvijanje poslova, a i investitor je dužan osigurati da njihova aktivnost ne utječe na naše aktivnosti. No, poduzimamo sve mjere da na bilo koji način ne dovedemo pitanje sigurnosti - poručio je Marković.

Direktor tvrtke Funda d.o.o. kazao je pak kako su u stalnom kontaktu sa službama kaznionice kako bi projekt završio na vrijeme.

- U mjesec dana napravili smo već puno toga i mislim da će krajem travnja biti gotov kompletni projekt. Najvažniji dio radova uključuje obnovu kotlovnice koja će, nadamo se proraditi s 30. studenim. Umjesto plina, ubuduće će se koristiti drvena sječka - naveo je Funda.

ministar

ministar2

 ministar3

ministar4

ministar5

ministar6

 

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.