U Gradu Varaždinu iznimno zadovoljni ponudama za 50,9 posto dionica Termoplina

| 11.11.2020. u 17:58h | Objavljeno u Aktualno

U Grad Varaždin stiglo je u roku pet neobvezujućih ponuda na javni poziv na iskaz interesa za kupnju 50,99 posto od ukupnog broja redovnih dionica TD Termoplin d.d. Varaždin u vlasništvu Grada Varaždina, koji je raspisan Sukladno Odluci Gradskog vijeća Grada Varaždina.

Ponude za jednu od ukupno 25.504 dionicu kreću se od dvije pa do 6.000 kuna. Tako da bi se mogla postići cijena od 5.500 do 6.000 kuna, koju je izračunao sudski financijski vještak dr. sc. Željko Bunić u svojoj procjeni, koju je napravio besplatno, iako takvi poslovi mogu osjetno stajati.

Na idućoj sjednici varaždinskog Gradskog vijeća bit će predočene ponude, odnosno njihova analiza, nakon čega bi vijećnici trebati donijeti odluku o početnoj, minimalnoj cijeni dionice, temeljem prijedloga povjerenstva, odnosno gradonačelnika.

Nakon odluke Gradskog vijeća o početnoj cijeni dionica i pokretanja postupka prodaje dionica putem javnog nadmetanja, kako stoji u javnom pozivu objavljenom u Regionalnom tjedniku, Grad Varaždin će u roku od sedam dana od dana objave odluke Gradskog vijeća u „Službenom vjesniku Grada Varaždina“, raspisati javno nadmetanje za prodaju 25.504 dionica Termoplin d.d. Varaždin.

Na javno nadmetanje bit će pozvana prva tri ponuđača, koji su ponudili najveću cijenu po dionici, kojima će se prethodno dopustiti da uz određena jamstva naprave due diligence. Nakon toga možda će uslijediti licitacija, a možda će se tražiti zatvorene ponude.

Kako bilo, sudeći prema pristiglim ponudama, Grad Varaždin bi prodajom većinskog paketa dionica Termoplina dobiti više od 150 milijuna kuna, što je nešto više od procjene. Stoga su u Gradu Varaždinu iznimno zadovoljni brojem ponuda hrvatskih poduzeća i poduzeća u mješovitom vlasništvu, a osobito ponuđenim cijenama za dionice.

S obzirom na to, čini se da bi gradski udio u Termoplinu mogao biti uskoro i u razmjerno kratkom vremenu prodan, što se i prije razmatralo, ali je sve ostalo na javnoj tribinu koju je pod nazivom 'Kuda ide (Termo)plin' prije pet godina priredio  Savjet Županijske organizacije SDP-a. Nažalost, tada se nije napravila stručna procjena vrijednosti dionice Termoplina, ali su se čule „grube procjene“, koje su se kretale od 70 do 100 milijuna kuna.

-Novac koji bi Grad Varaždin mogao prihodovati eventualnom prodajom svog udjela u Termoplinu može se utrošiti isključivo za podmirenje proračunskih dugovanja, a potom na kapitalne investicije, rekao je tadašnji varaždinski gradonačelnik Goran Habuš, napominjući da bi se „prihod od prodaje, sukladno onome što nalaže Zakon o proračunu, utrošio na pokrivanje dugova“, koja su se tada procjenjivala na više od 50 milijuna kuna.

A Ivan Topolnjak, suvlasnik i dugogodišnji direktor Termoplina, koji je sada na čelu njegovog NO, ukazivao je da su poduzeća bez lokane samouprave konkurentnija.

 - Kada poslovanje stoji, odnosno kada se ne razvija, poduzeće zapravo nazaduje. Zakonska regulativa unutar koje djelujemo je kompleksna i suočavamo se s mnoštvom zapreka upravo iz razloga što je suvlasnik lokalna uprava. Ako želimo preživjeti u daljnjoj liberalizaciji tržišta, Termoplin mora krenuti u daljnji razvoj – poručio je Topolnjak, napominjući da jako i konkurentno poduzeće može dobiti niže kupovne cijene plina, što znači i imati niže cijene prema krajnjim kupcima „jer nama zaista nije u interesu da plin bude skuplji od struje pa čak i od drva.“