Ilustracija

Sve više uvozimo mlijeka, pali smo u svinjogojstvu, teletini i junetini: Potrošači sve glasniji: “A gdje je domaće?”

| 11.5.2020. u 16:41h | Objavljeno u Aktualno

Zbog situacije s koronavirusom kada su mnoge zemlje zatvarale svoje granice Hrvatska je i dalje bila primorana uvoziti povrće i voće, ali i mesa i mlijeka. Primjerice, mrkva, peršin, celer u našim poljima su tek počeli rasti i ovo što nam nude trgovci je uvozno povrće pa se i potrošači glasnije pitaju zašto nemamo svojih proizvoda. Koliko smo samodostatni u proizvodnji odnosno kakvo je stanje općenito u Hrvatskoj, ali i u Varaždinskoj županiji po pitanju proizvodnje vlastite hrane pitali smo Mladena Jakopovića, predsjednika Hrvatske poljoprivredne komore te pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Varaždinske županije, koji kaže da stanje općenito nije zadovoljavajuće i proizvodimo ovisno od sektora do sektora različito. Ali ako gledamo financijski volumen, pali smo ispod 50 posto samodostatnosti u proizvodnji hrane.

Najviše uvozimo svinjetinu

Prema svim znanstvenim pokazateljima, na hrvatskim bi se poljima moglo proizvoditi hrane i to bez velikih opterećenja za zemljište za oko 25 mil. stanovnika, a zašto to nije realizirano kaže da je teško odgovoriti na to pitanje jer se sustavno uništavala domaća proizvodnja zadnjih 20-ak godina.

- Vjerojatno je i toliko godina potrebno da se u potpunosti vratimo u samodostatnost. Inače, samodostatni smo u proizvodnji žitarica, junetine i približno piletine. Imamo dovoljno meda, mandarina, zelja, kamilice. Sve bolji smo u proizvodnji jaja, većine presadnica cvijeća. Jabuka bi imali dovoljno da nemamo proljetne mrazeve. Od osnovnih namirnica trenutno najviše uvozimo svinjetinu, zatim dosta povrća i to pogotovo u vansezonskim mjesecima te voća, zatim sve više i više uvozimo mlijeka, a što je posebno poražavajuće – ukazuje Jakopović.

Što kaže kakva je situacija po pitanju domaće proizvodnje u Varaždinskoj županiji čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti