Radio Varaždin u stečaju: bivšim radnicima plaće, a županijska koncesija na bubanj?

| 22.7.2019. u 17:00h | Objavljeno u Aktualno

Na Trgovačkom sudu u Varaždinu prošlog je tjedna bilo zakazano ispitno i izvještajno ročište u postupku stečaja Radio Varaždina. Stečaj nad dužnikom Radio Varaždin otvoren je 12. travnja, a za stečajnog upravitelja imenovan je Dragan Čemerin. Prijedlog za otvaranje stečaja podnijela je direktorica Radija Sanja Vlašić, i to kao vjerovnik. Kao direktorica dužnika priznala je postojanje stečajnog razloga nesposobnosti za plaćanje zbog trajnije blokade žiro-računa, ali i prezaduženosti društva jer su obveze daleko premašile imovinu Radija.

Radio Varaždin bio je najstarija lokalna radiopostaja u Hrvatskoj, a s radom je počeo daleke, 1945. godine. 
- Poslovanje Radija zadnjih pet godina karakterizira pad prihoda uz iste rashode tako da ukupan iznos rashoda kontinuirano raste u odnosu na prihode, što rezultira gubicima u poslovanju. Unatoč dva milijuna kuna temeljnog kapitala 2014., u 2018. godini kumulirani su gubici dvostruko veći. U istom razdoblju imovina je značajno smanjena dok obveze rastu i višekratno su veće od imovine. Smanjenje prihoda, prezaduženost, problemi s likvidnošću i česte blokade žiro-računa, doveli su do trajne blokade od 4. veljače ove godine i neisplate plaća te do otvaranja stečaja - stoji u Rješenju o otvaranju stečaja.

U trenutku otvaranja stečaja na Radiju je bilo prijavljenih šestero zaposlenika, kojima su otvaranjem stečaja otkazani ugovori o radu s mjesec dana otkaznog roka. Obračunate su i isplaćene plaće svih zaposlenika za razdoblje nakon otvaranja stečajnog postupka do isteka otkaznog roka.
U propisanom roku zaprimljeno je i obrađeno 18 prijava vjerovnika te je izvršena analiza radi utvrđivanja njihove osnovanosti. Priznate tražbine svrstane su u tablice prema isplatnom redu, tako da je za prvi isplatni red prijavljeno sedam tražbina u ukupnom iznosu od 292.784,84 kuna, dok je u drugom isplatnom redu 18 tražbina ukupno priznatog iznosa od 2,2 milijuna kuna.

Također se poteže pitanje o dodjeli radijske koncesije nekom drugom radiju, o čemu odlučuje Agencija za elektroničke medije.

Više o ovoj temi možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti
Označeno u