PROVJERILI SMO U kojoj je mjeri koronakriza utjecala na tržište nekretnina u Varaždinskoj županiji?

| 11.5.2020. u 17:37h | Objavljeno u Aktualno

U ožujku, mjesecu kojeg je obilježilo izbijanje koronakrize, prema podacima oglasnika Njuškalo.hr tražene cijene nekretnina na razini cijele Hrvatske u prosjeku su bile veće za šest posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, dok su u travnju bile veće za pet posto. Gledajući na mjesečnoj razini, u ožujku su u odnosu na veljaču cijene porasle za oko 0,4 posto, dok je u travnju u odnosu na ožujak zabilježen mjesečni pad traženih cijena od jedan posto. No, to se ne odnosi na Varaždin jer je na popisu najvećih hrvatskih gradova Varaždin u travnju u odnosu na ožujak zabilježio rast tražene cijene stana od 5%. Tako da se za kvadrat stana sada u prosjeku traži oko 1280 eura, a kuće su ostale na prosječnih 800 eura za kvadrat.

Analitičari pojedinih banaka, na razini Hrvatske, očekuju zaustavljanje daljnjeg rasta cijena i pad prometa nekretninama, no na varaždinskom je području zasad sve isto kao i prije koronakrize. Nakon više od mjesec dana potpune tišine lokalno tržište nekretnina ponovno je živnulo, a prema informacijama agenata za prodaju nekretnina, posljednja se dva mjeseca ništa bitno nije promijenilo, potražnja je u odnosu na ponudu i dalje veća, a cijene su iste kao i prije.

- Kad je riječ o prodaji stanova u novogradnji ništa se bitno nije promijenilo od izbijanja koronakrize. Interes za novogradnju ostao je isti i cijene su ostale iste. Nakon izbijanja krize sve se zamrznulo, prva tri tjedna ljudi su bili u šoku, a posljednjih nekoliko tjedana telefoni ponovno zvone i nastavljamo tamo gdje smo stali kad se sve zatvorilo - ističe Franjo Mendek, iz Mendek nekretnina dodajući da nitko nije smanjivao cijene tijekom “lockdowna” jer je potražnja i dalje veća od ponude. Čini se da ni izgradnja novih stambenih zgrada ne posustaje jer su u Gradu Varaždinu nedavno izdali nove građevinske dozvole.

Više o ovoj temi možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti