Projekt ABCitiEs na FOI-ju: Kolektivnim poduzetništvom do revitalizacije urbanih regija Foto: FOI

Projekt ABCitiEs na FOI-ju: Kolektivnim poduzetništvom do revitalizacije urbanih regija

Varaždinske vijesti | 19.10.2019. u 17:48h | Objavljeno u Aktualno

Trodnevni transnacionalni sastanak partnera na europskom projektu "ABCitiEs", koji su osim iz Hrvatske stigli i iz nekoliko europskih zemalja, održan je u Varaždinu, Čakovcu i Zagrebu od 14. do 16. listopada, i to s ciljem praćenja realizacije projektnih aktivnosti, kao i upoznavanja lokalnih sredina uključenih u projekt.

Riječ je o projektu koji kroz nove oblike kolektivnog poduzetništva nastoji revitalizirati pet europskih urbanih regija gradova uključenih u ovaj projekt, a to su, uz Varaždin i Čakovec, gradovi Amsterdam, Atena, Manchester i Vilnius. Regije su pokrenule ovaj projekt kako bi razmijenile iskustva i stekle nova znanja, kao i razvile nove učinkovitije instrumente lokalne politike važne za poticanje suradnje poduzetnika kroz suvlasništvo u objektima ili u tehnologiji, upravljanje zajedničkim tržištem te zajednički rad na unapređenju zajedničkih javnih prostora.

Cilj ovih sastanaka koji su održani na Fakultetu organizacije i informatike i u Gradskoj vijećnici u Varaždinu, u Gradskoj vijećnici u Čakovcu te u Zagrebu, bio je kroz zajednički dijalog prepoznati dobre i loše prakse u provođenju lokalne politike pri poticanju kolektivnog poduzetništva. Isto tako, cilj je bio razmijeniti iskustva i ideje vezano uz revitaliziranje zajedničkih gradskih prostora, koji imaju potencijal koristiti poduzetnicima u razvoju novih kreativnih poslovnih ideja i rješenja.

FOI_ABCitiEs_01.jpg

Naime, u europskim gradovima lokalni poduzetnici udružuju svoje snage na nove načine kako bi potaknuli rast poslovanja i inovacija te stvorili privlačnije poslovno okruženje. Vrijednost takvih kolektiva sve više prepoznaju lokalne vlasti i kreiraju nove mjere poticajne politike.

Tridesetak sudionika ovih sastanaka imali su prilike posjetiti pojedine lokacije u kojima su slični poduhvati već zaživjeli, pa su tako u Varaždinu obišli Centar kreativnih industrija, Centar mladih, Tehnološki park, OPG Petrović te Gradsku tržnicu. U Čakovcu su obišli mjesto izgradnje budućeg Društvenog doma (Macanov dom) i Gradske tržnice, mjesta koja će postati najbolji primjeri spoja poduzetništva i lokalne zajednice i koja će pridonijeti revitalizaciji gradskih urbanih prostora, a same centre gradova učiniti privlačnim mjestom za život i poslovanje.

FOI_ABCitiEs_03.jpg

Projektni partneri su iskoristili ove sastanke za radionice i predavanja na kojima su mogli čuti više o suvremenim poduzetničkim formama, što će u konačnici iznjedriti zajedničku europsku studiju koja će kroz 29 aktivnosti implementirati najbolja rješenja temeljena na studijama slučaja, a sve u ostvarenju spomenutog cilja - revitalizacije urbanih prostora.

Podsjetimo, projekt ABCitiES provodi se unutar Interreg Europe programa financiranja, Europskog fonda za regionalni razvoj koji podupire interregionalnu suradnju. Projekt će trajati do 31. svibnja 2022. godine i ukupne je vrijednosti 1.596.561,00 eura.

Projektni partneri sastat će se ponovno u svibnju 2020. godineu Amsterdamu, s ciljem daljnje realizacije projektnih aktivnosti i razmjene iskustva.

FOI_ABCitiEs_02.jpg

FOI_ABCitiEs_04.jpg

FOI_ABCitiEs_05.jpg

FOI_ABCitiEs_06.jpg

FOI_ABCitiEs_07.jpg

FOI_ABCitiEs_08.jpg

FOI_ABCitiEs_11.jpg

Označeno u