Projekt ABCitiEs na FOI-ju: Kolektivnim poduzetništvom do revitalizacije urbanih regija

Napisao/la: Varaždinske vijesti -
Projekt ABCitiEs na FOI-ju: Kolektivnim poduzetništvom do revitalizacije urbanih regija Foto: FOI

Trodnevni transnacionalni sastanak partnera na europskom projektu "ABCitiEs", koji su osim iz Hrvatske stigli i iz nekoliko europskih zemalja, održan je u Varaždinu, Čakovcu i Zagrebu od 14. do 16. listopada, i to s ciljem praćenja realizacije projektnih aktivnosti, kao i upoznavanja lokalnih sredina uključenih u projekt.

Riječ je o projektu koji kroz nove oblike kolektivnog poduzetništva nastoji revitalizirati pet europskih urbanih regija gradova uključenih u ovaj projekt, a to su, uz Varaždin i Čakovec, gradovi Amsterdam, Atena, Manchester i Vilnius. Regije su pokrenule ovaj projekt kako bi razmijenile iskustva i stekle nova znanja, kao i razvile nove učinkovitije instrumente lokalne politike važne za poticanje suradnje poduzetnika kroz suvlasništvo u objektima ili u tehnologiji, upravljanje zajedničkim tržištem te zajednički rad na unapređenju zajedničkih javnih prostora.

Cilj ovih sastanaka koji su održani na Fakultetu organizacije i informatike i u Gradskoj vijećnici u Varaždinu, u Gradskoj vijećnici u Čakovcu te u Zagrebu, bio je kroz zajednički dijalog prepoznati dobre i loše prakse u provođenju lokalne politike pri poticanju kolektivnog poduzetništva. Isto tako, cilj je bio razmijeniti iskustva i ideje vezano uz revitaliziranje zajedničkih gradskih prostora, koji imaju potencijal koristiti poduzetnicima u razvoju novih kreativnih poslovnih ideja i rješenja.

FOI_ABCitiEs_01.jpg

Naime, u europskim gradovima lokalni poduzetnici udružuju svoje snage na nove načine kako bi potaknuli rast poslovanja i inovacija te stvorili privlačnije poslovno okruženje. Vrijednost takvih kolektiva sve više prepoznaju lokalne vlasti i kreiraju nove mjere poticajne politike.

Tridesetak sudionika ovih sastanaka imali su prilike posjetiti pojedine lokacije u kojima su slični poduhvati već zaživjeli, pa su tako u Varaždinu obišli Centar kreativnih industrija, Centar mladih, Tehnološki park, OPG Petrović te Gradsku tržnicu. U Čakovcu su obišli mjesto izgradnje budućeg Društvenog doma (Macanov dom) i Gradske tržnice, mjesta koja će postati najbolji primjeri spoja poduzetništva i lokalne zajednice i koja će pridonijeti revitalizaciji gradskih urbanih prostora, a same centre gradova učiniti privlačnim mjestom za život i poslovanje.

FOI_ABCitiEs_03.jpg

Projektni partneri su iskoristili ove sastanke za radionice i predavanja na kojima su mogli čuti više o suvremenim poduzetničkim formama, što će u konačnici iznjedriti zajedničku europsku studiju koja će kroz 29 aktivnosti implementirati najbolja rješenja temeljena na studijama slučaja, a sve u ostvarenju spomenutog cilja - revitalizacije urbanih prostora.

Podsjetimo, projekt ABCitiES provodi se unutar Interreg Europe programa financiranja, Europskog fonda za regionalni razvoj koji podupire interregionalnu suradnju. Projekt će trajati do 31. svibnja 2022. godine i ukupne je vrijednosti 1.596.561,00 eura.

Projektni partneri sastat će se ponovno u svibnju 2020. godineu Amsterdamu, s ciljem daljnje realizacije projektnih aktivnosti i razmjene iskustva.

FOI_ABCitiEs_02.jpg

FOI_ABCitiEs_04.jpg

FOI_ABCitiEs_05.jpg

FOI_ABCitiEs_06.jpg

FOI_ABCitiEs_07.jpg

FOI_ABCitiEs_08.jpg

FOI_ABCitiEs_11.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.