Potpore dobili i najveći dobitaši, pa neki traže strože kriterije i limite za korištenje javnog novca

MGA/VV | 4.5.2020. u 16:00h | Objavljeno u Aktualno

Država je za mjesec ožujak isplatila više od jedne i pol milijarde kuna za očuvanje oko 485.000 radnih mjesta, a s obzirom da su potpore za travanj podignute s 3.250 na 4.000 kuna po radniku, sljedeća bi isplata trebala biti još izdašnija. Ne samo zbog toga sve više je upozorenja da kriterije za isplatu potpora treba modificirati jer, prema sadašnjem modelu, javni novac dobivaju i estradnjaci, odvjetnički uredi i velike kompanije, koje godišnje ostvaruju višemilijunsku dobit.

Prema popisu dobitnika državnih potpora za ožujak, koju je objavio Hrvatski zavod za zapošljavanje, izdvojili smo dvadeset tvrtki s područja Varaždinske županije s najvećim brojem zaposlenih, koji su prema tome dobili i najveće iznose potpora. Na prvom je mjestu proizvođač opreme za automobilsku industriju Boxmark s više od 2.000 zaposlenih koji je za ožujak dobio 7,4 milijuna kuna državne potpore. Slijedi Varteks s gotovo tisuću zaposlenih i nešto više od tri milijuna kuna državnog novca. Zatim slijedi obučarska tvrtka Ivančica s gotovo 600 zaposlenih i nešto manje od dva milijuna kuna državnih sredstava, a sa sličnim brojkama tu je i Metalska industrija Varaždin - MIV, itd.

Na popisu dvadeset kompanija s najvećim iznosom potpora ima tvrtki koje su niz godina ujedno na listi top dobitaša Varaždinske županije. Među njima je, primjerice, Wenker - Križanec, tvrtka koja je ostvarila 2018. godine dobit od oko 30 milijuna kuna te je sada, za ožujak, za svojih 390 radnika dobila 1,26 milijuna kuna državne potpore. Calzedonia Croatia također je na popisu najvećih varaždinskih dobitaša s gotovo 20 milijuna kuna dobiti u 2018. godini, a za 264 radnika ostvarila je potporu od oko 856.000 kuna.

S obzirom na određene kritike na ovakav sustav dodjele potpora, pitanje je hoće li one biti na isti način obračunate i za mjesec svibanj. Analitičar Ekonomskog instituta Željko Lovrinčević, prema izjavi u Večernjem listu, zaziva hitnu nadopunu kriterija za korištenje državnih potpora, a slične poruke šalju i sindikati.

Više o ovoj temi možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti
Označeno u