Pojava visoko patogene influence ptica u državama članicama Europske unije Foto: VV arhiva / ilustracija

Pojava visoko patogene influence ptica u državama članicama Europske unije

Varaždinske vijesti | 1.11.2020. u 18:35h | Objavljeno u Aktualno

Influenca ptica je vrlo kontagiozna virusna bolest peradi i drugih ptica koju uzrokuje tip A virusa influence. Od 1. siječnja do 29. listopada 2020. godine potvrđeni su slučajevi visokopatogene influence ptica (VPIP) u uzgojima peradi uzorkovane virusom podtipa H5N8 u Bugarskoj (9 gospodarstava), Poljskoj (32 gospodarstva), Slovačkoj (3 gospodarstva), Češkoj (2 gospodarstva), Njemačkoj (3 gospodarstva), Rumunjskoj (2 gospodarstva), Mađarskoj (273 gospodarstva), Ukrajini (1 gospodarstvo) i Nizozemskoj (1 gospodarstvo). Tijekom 2020. godine VPIP je potvrđena u divljih ptica u Poljskoj, Njemačkoj i Nizozemskoj.

Kako pojašnjavaju iz Ministarstva poljoprivrede, bolest se može manifestirati na različite načine, ovisno uglavnom o sposobnosti virusa da uzrokuju bolesti kao i pogođenoj vrsti. Virusi influence tipa A utvrđeni su u brojnih vrsta ptica i sisavaca, no prirodni domaćin ovih virusa su divlje ptice koje žive uz vodu. Zaraza domaće peradi virusom influence ptica uzrokuje dva glavna oblika te bolesti, koji se razlikuju po svojoj virulenciji. Niskopatogeni oblik načelno izaziva samo blage simptome, a visokopatogeni oblik kod većine vrsta peradi uzrokuje visoku stopu uginuća.

- Bolest može uvelike naštetiti profitabilnosti peradarstva i onemogućiti trgovinu unutar Unije i izvoz u treće zemlje. U slučaju pojave bolesti usmrćuje se sva perad na zaraženoj farmi i uništavaju se svi proizvodi koji potječu od zaražene peradi - napominju iz ministarstva.

Posjednicima koji drže perad preporuča se:
- onemogućiti kontakt peradi s divljim pticama, što je više moguće,
- s obzirom na učestalost pojave ove bolesti u zemljama u okruženju, provođenje biosigurnosnih mjera u svim uzgojima peradi bez obzira na veličinu jata (prvenstveno onemogućavanjem kontakta domaće peradi i ptica u zatočeništvu s divljim pticama, posebno pticama vodaricama koje su najčešće rezervoari virusa),
- držati perad u zatvorenim ili ograđenim nastambama

Posjednici koji drže perad dužni su:
- obvezno redovito pratiti zdravstveno stanje peradi, pernate divljači i ptica u zatočeništvu,
- obvezno prijaviti ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji pojave znakova bolesti i/ili uginuća kako bi se provelo uzorkovanje i time omogućilo rano otkrivanje infekcije,
- za posjednike peradi s 5000 i više jedinki propisane su minimalne biosigurnosne mjere koje su dužni redovito provoditi u skladu s Naredbom o mjerama zaštite zdravlja životinja od zaraznih i nametničkih bolesti i njihovom financiranju u 2020. godini (Narodne novine broj 7/20).

U peradi oboljele od influence ptica javljaju se sljedeći znakovi:
- iznenadna uginuća bez kliničkih znakova bolesti,
- potištenost, nakostriješenost perja, kašalj, šmrcanje, sinusitis, disanje na otvoreni kljun,
- cijanoza kreste i podbradnjaka,
- sitna točkasta krvarenja po sluznicama te potkožna krvarenja uočljiva u perjem nepokrivenim područjima nogu,
- značajan pad nesivosti i valivosti te loša kvaliteta ljuske jajeta,
- živčane smetnje (grčevi, kretnje u krug, paraliza, otežano kretanje),
- krvarenja krijeste i podbradnjaka.

- Za više informacija kontaktirajte vaše veterinare - proporuka je iz ministarstva.