Poduzetnici na tribini Udruge Glas poručili Vladi: Pustite nas da „prodišemo“!

Napisao/la: VV -
Poduzetnici na tribini Udruge Glas poručili Vladi: Pustite nas da „prodišemo“! Foto: B. Težak

U organizaciji Udruge Glas poduzetnika, u velikoj dvorani hotela Orion na Horvatskom u četvrtak je, 3. rujna, održana tribina „Podrška i potpora poduzetnicima kroz Udrugu Glas poduzetnika, Županiju i gradove Varaždinske županije“.

Okupljenih pedesetak poduzetnika uvodno je pozdravio domaćin Darko Molnar, povjerenik udruge za Varaždinsku županiju. U radu panela sudjelovali su predsjednik UGP-a Hrvoje Bujas, gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić i pročelnik županijskog UO za gospodarstvo i europske poslove Mladen Jakopović.

Šteta je što u radu skupa nisu sudjelovali pojedini saborski zastupnici, koji su isprva potvrdili pa nakon toga i otkazali sudjelovanje. Jer trebali su biti ovdje i čuti glas poduzetnika te ključne probleme koje su iznijeli – ali i njihove vapaje, jer djelatnosti nekih od njih zbog aktualne situacije s koronom doslovce su na aparatima za preživljavanje – prenijeti na državnu razinu. Konačno, zato su ih građani i birali.

Predsjednik UGP-a H. Bujas, na skupu je ukratko artikulirao glavne zahtjeve poduzetnika i obrtnika upućene Vladi:

- Tražimo od Vlade da nas, poduzetnike, ali i sve građane pusti da „prodišemo“. Smanjite poreze, ukinite porez na potrošnju, ukinite (postupno) sve parafiskalne namete. Pustite da konačno profunkcionira pravosuđe, provedite reformu javne uprave, smanjite birokraciju i digitalizirajte procese. Poduzetnici i obrtnici žele raditi i plaćati poreze, ali uz jasna pravila koja trebaju vrijediti za sve i kojih se svi trebaju pridržavati. One koji to ne čine treba sankcionirati. Ali ako nam onemogućujete da radimo, onda netko to treba i platiti – naglasio je Bujas.

Pohvalno je govorio o potporama koje je tijekom proteklih mjeseci Varaždinska županija usmjerila poduzetnicima i obrtnicima te kazao da su uz Varaždinsku, još jedino Međimurska i Istarska županija jedine u Hrvatskoj koje su gospodarstvenicima pružile konkretnu pomoć te pritom prozvao pojedine južne županije „s kojima smo se hvatali za gušu“, jer u njima takvog pristupa nije bilo. Izjavio je da su spomenute županije jedine hrvatske regije u kojima cijene i razumiju poduzetnike.

Bujas se vrlo afirmativno izrazio i o spektru potpora koje je svojoj lokalnoj poduzetničkoj zajednici odobrio Grad Ivanec u cilju ublažavanja negativnih posljedica korone na poslovanje gospodarstvenika te o „business friendly“ odnosima koje Ivanec razvija sa svojom poduzetničkom zajednicom.

- Poduzetnike koji su morali prekinuti poslovanje u cijelosti smo oslobodili plaćanja komunalne naknade za poslovni prostor, a sve ostale poduzetnike – 50%. Aktivirali smo i cijeli niz drugih oslobođenja i ili/smanjenja: za plaćanje postavljanja reklamnih predmeta, za korištenje javnih površina za ugostiteljske terase, zatim, povrat poreza na potrošnju (100%), oslobađanje od plaćanja odvoza otpada, odgoda slanja opomena za nepodmirene obveze pravnih i fizičkih osoba, odgoda pokretanja postupaka prisilne naplate i sl. Izašli smo ususret i roditeljima mališana u vrtiću na način da smo im i u vrijeme dok vrtići nisu radili sufinancirali boravak djece u vrtiću, čime smo praktički spasili radna mjesta i u gradskim i u privatnim vrtićima. Trajanja pojedinih benefita produljili smo na 3 dodatna mjeseca – kazao je, među ostalim, ivanečki gradonačelnik M. Batinić.

Tijekom višesatnog trajanja skupa, većina nazočnih poduzetnika otvoreno je progovorila o problemima u svom poslovanju izazvanih korona krizom, ali i onima koji proizlaze iz nereformiranog državnog aparata, administracije, nereda i nerada, parafiskalnih nameta itd.

Pojedini poduzetnici tražili su preispitivanje odluka nacionalnog Stožera CZ (održavanje svadbi, broj uzvanika) i pitali zbog čega je autoškolama bilo onemogućeno održavanje online predavanja za polaznike autoškola, a istovremeno se u školama i na fakultetima nastava na daljinu odvijala bez ograničenja? Što je u to vrijeme radio HAK i jesu li i koji su lobiji tu imali svoje prste?

Predstavnici prijevozničkih firmi i putničkih agencija istaknuli su da su na izdisaju te pitali za opravdanost preporuka o maturalnim putovanjima koja je rezultirala masovnim otkazom putovanja, čime im je „zabijen zadnji čavao u lijes“.

Pojedini poduzetnici (lohn poslovi u tekstilnoj i obućarskoj industriji) izjavili su da su povećanjem iznosa minimalne plaće od strane države dovedeni „do plafona“ , da već sada jedva pokrivaju troškove i da će, ako se u tu problematiku kompenzacijskim mjerama ne uključi država, biti prisiljeni zatvoriti firme i radnike uputiti na Zavod za zapošljavanje.

Ističući problem nekompetentnosti dijela zaposlenika u državnoj upravi, bilo je prijedloga da se uvede redovito certificiranje službenika svakih 5 godina. Bilo je i pitanja o svrsishodnosti rada HOK-a, dok je jedna poduzetnica istaknula problem rada FINA-e; nazvavši dio djelatnika nekompetentnim, izjavila je da bi prva tražila njeno ukidanje.

Iznesene su i zamjerke na račun Zavoda za statistiku, koji od knjigovođa traži administriranje i prikupljanje podataka koje već ima u svojim aplikacijama. Na skupu je bilo i prijedloga poduzetnika o tome da se JLS-ovima omogući autonomnost u određivanju visine poreza na dohodak. Nadalje, pojedini poduzetnici istaknuli su i problem diskriminacije novih tvrtki (osnovanih nakon lipnja 2019.) u ostvarivanju prava na otpis doprinosa. Bilo je i apela da se smanji PDV u turizmu, da se izjednači zakonodavstvo za obrtnike i poduzetnike itd.

Na brojna konkretna pitanja poduzetnika odgovarali su i gradonačelnik Batinić i pročelnik Jakopović. Sudeći po izraženom interesu za aktualnu tematiku i po velikom broju vrlo ciljanih pitanja koja su na skupu postavili poduzetnici, ocjena je da je UGP ispunio glavni cilj okupljanja, a to je poticanje otvorenog dijaloga u kome će sami poduzetnici i obrtnici predložiti svoje ideje te se samim time odrediti novi gospodarski smjer Hrvatske.

tribina-orion-030920.jpg

tribina13-orion-030920.jpg

tribina11-orion-030920.jpg

konferencija_westin_komunal.JPG

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.