Josip Galeković (lijevo) i Darko Horvat Foto: Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta

Pet poduzeća Varaždinske županije dobila sredstva Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta

Varaždinske vijesti | 6.12.2019. u 08:09h | Objavljeno u Aktualno

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat dodijelio je danas 168 Odluka o financiranju u sklopu Poziva „Poboljšanje konkurentnosti i učinkovitosti MSP kroz informacijske i komunikacijske tehnologije (IKT – faza II)“, ukupne vrijednosti dodijeljene potpore 54 milijuna kuna. Do sada su u sklopu IKT 2 Poziva donesene 679 Odluke o financiranju ukupne vrijednosti dodijeljene potpore 256 milijuna kuna.

Od 168 Odluka čak 13 Odluka odnosi se na razvoj i nabavu IKT poslovnih rješenja namijenjenih optimiziranju poslovanja u poduzećima Varaždinske i Međimurske županije. Iz Varaždinske županije dobitnici su Poliklinika Galeković, Fanon, PreventaIbo metal i Itas provomajska d.d. tvornica alatnih strojeva.

- Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta do danas je objavilo ukupno 31 poziv na dostavu projektnih prijedloga vrijednosti 7 milijardi kuna, od čega su 22 poziva, u vrijednosti gotovo 6 milijardi kuna, namijenjeni direktno poduzetnicima, dok su ostali usmjereni unaprjeđenju poduzetničke infrastrukture i stvaranja povoljnog poduzetničkog okruženja. Do sada smo sufinancirali ukupno 4.039 projekata kojima je dodijeljeno 4,7 milijardi kuna bespovratnih sredstava. Očekujemo da će dodijeljene potpore generirati oko 9,1 milijardi kuna investicija. Uz unapređenje poslovanja poduzetnika, sufinanciranjem ćemo sačuvati ili otvoriti više od 10.000 radnih mjesta - istaknuo je u samom uvodu ministar Horvat.

Zamjenik predsjednika Uprave HAMAG-BICRO-a Mario Turalija u svom je uvodnom govoru izrazio veliko zadovoljstvo značajnim broj ugovorenih projekata za informacijske i komunikacijske tehnologije.

- Nadam se da će poduzetnici ovom financijskom podrškom unaprijediti svoje poslovanje, a time poboljšati i svoj tržišni položaj. Nakon vrednovanja prijava, za HAMAG-BICRO predstoji razdoblje praćenja provedbe aktivnosti i troškova na projektima - rekao je Turalija.

- Zahvaljujući vrhunskim stručnjacima i uvođenjem najsuvremenijih IKT rješenja povećava se naš udio na hrvatskom tržištu. Da bismo postali konkurentniji i zadovoljili potražnju pacijenata iz EU, projektom je planirana nabava 3D printera za metal i digitalizaciju svih poslovnih procesa u dentalnom laboratoriju te povezivanje s digitaliziranim procesima snimanja u ordinaciji - istaknuo je Josip Galeković, vlasnik Poliklinike Galeković iz Vinice. 

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta do kraja ove i tijekom 2020. godine planira objaviti dodatna četiri poziva, ukupne indikativne vrijednosti 1,152 milijarde kuna. Dva poziva vrijedna 870 milijuna kuna namijenjena su direktno poduzetnicima i bit će usmjerena na istraživanje, razvoj i inovacije kroz Pozive „Integrator“ i „Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja – faza II“, (IRI 2). Poduzetnicima će se dodjeljivati potpore za projekte istraživanja i razvoja s ciljem razvoja novih proizvoda, usluga, tehnologija i poboljšanja poslovnih procesa, ulaganja u vlastite istraživačko-razvojne kapacitete ili jačanje suradnje sa znanstveno-istraživačkim institucijama kroz aktivnosti istraživanja i razvoja.

Poduzetnici iz Varaždinske županije i Međimurske županije od 2015. godine do sada povukli su gotovo 400 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Kroz poticaje Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta financiran je u tom razdoblju sveukupno 276 projekata za izgradnju proizvodnih kapaciteta, ulaganje u proizvodnu tehnologiju, poboljšanje konkurentnosti, podršku razvoju malog i srednjeg poduzetništva u turizmu, razvoj poslovne infrastrukture, inovacije i drugo.

Fotografija_zajednicka.jpg

Davor_Ujlaki.JPG