Pčelar Stjepan Kundija iz Maruševca osim običnog meda pravi i razne delikatese

| 7.1.2019. u 16:21h | Objavljeno u Aktualno

- Igramo se sa svim i svačim. Ne uživam u standardnom poslu koji obavljam svaki dan već volim eksperimentirati. Zanima me uvijek nešto novo i kada to novo uspije onda je to za mene ispunjenje - rekao je pčelar Stjepan Kundija iz Selnika Maruševečkog koji si je prošle godine, kaže, dao truda i napravio med s aronijom.

Ovom dugogodišnjem pčelaru, sa stažem u pčelarstvu od 35 godina, nije ovo jedina inovacija, eksperimentirao je on sa svačim pa miješao med s mljevenim lješnjakom, orahom, med s cijelim lješnjacima, med s cvjetnim peludom, propolisom i slično.

- Med s aronijom nije mješavina meda i aronije u određenom omjeru kojim se pune staklenke već baš proizvod samih pčela. Naime, poigrao sam se s pet pčelinjih zajednica u bespašnom periodu i davao im obilno drugačiju hranu - kombinaciju meda i soka aronije – objašnjava sugovornik Stjepan, dodajući da se sve odvijalo u kontroliranim uvjetima da se ne dogodi krađa hrane što nije novost kod pčela.

Navodi i da takva prehrana inače nije rizična za pčele i ne može ih ugroziti, ali ih dosta iscrpi. Ono na što je također ponosan je i svoj “pro-pel med” za koji kaže da je mješavina propolisa i peluda. Dodaje da je bitno miješati kristaliziran med u koji se dodaje peludni prah i propolis sve dok ne postane kremast i taj proces se ponavlja kroz nekoliko dana.

- Kada bi u tekući med stavili pelud on bi isplivao na površinu i zbog toga je bitno koristiti kristaliziran med, dok kod miješanja meda i lješnjaka problem predstavlja masnoća iz lješnjaka. Upravo takvi problemi kod eksperimentiranja bili su izazov koji me tjerao da uvijek stvaram nešto novo – ukazuje sugovornik.

Inače sve te delikatese Stjepan radi u malim količinama, za poklone prijateljima i vlastitu uporabu dok standardnu ponudu meda raznih vrsta, med u saću i same pčele, prodaje najviše na kućnom pragu.

Zašto su mu se zamjerile manifestacije i koji su problemi u pčelarstvu čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti